Ο «Δούρειος Ίππος» για τη Δύση που λέγεται Τουρκία

Ο «Δούρειος Ίππος» για τη Δύση που λέγεται Τουρκία

«Η Σερβία υπολογίζει στην υποστήριξη της Τουρκίας για διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο», είναι ο τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

«Οι συνομιλίες με την υποστήριξη της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, θα διασφαλίσουν την περιφερειακή ειρήνη», λέει ο κορυφαίος Σέρβος διπλωμάτης.

«Η Σερβία υπολογίζει στην υποστήριξη της Τουρκίας για τη συνέχιση των συνομιλιών για την επίλυση μακροχρόνιων διαφορών με το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα «οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και θα συμβάλει στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε ο Νίκολα Σελάκοβιτς σε δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια νέα συνοριακή πολιτική στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ.

Οι εντάσεις αυξάνονταν στην περιοχή λόγω των σχεδίων του Κοσσυφοπεδίου να καταστήσει υποχρεωτικό για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων που ζουν στο βορρά, να έχουν ταυτότητα Κοσσυφοπεδίου και πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, με τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, να το αναγνωρίζουν ως ξεχωριστή αυτόνομη χώρα.

Η Σερβία, ωστόσο, συνεχίζει να διεκδικεί το Κοσσυφοπέδιο ως έδαφός της.

Οι Σελάκοβιτς και Τσαβούσογλου εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την «ολοένα και πιο εντατική οικονομική συνεργασία» μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, η οποία έχει ήδη επιφέρει «σημαντική» άνοδο στο διμερές εμπόριο φέτος, ανέφερε η δήλωση.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Τουρκίας «βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Τσαβούσογλου ταξίδεψε στο Βελιγράδι για διήμερη επίσημη επίσκεψη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ανοικτής Βαλκανικής Πρωτοβουλίας.

Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής νωρίτερα την ίδια ημέρα, τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα δελτία ταυτότητας δείχνει την αξία της εστίασης στα κοινά μας συμφέροντα και όχι στις διαφορές», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία έχει ανοιχτή επικοινωνία και με τα δύο μέρη. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τον διάλογο για την επίτευξη συμφωνίας για τις πινακίδες των οχημάτων και άλλα εναπομείναντα ζητήματα».

Παρόλα αυτά ο σερβικός στρατός ξεκίνησε ασκήσεις στη ζώνη ασφαλείας κοντά στο Κοσσυφοπέδιο, δύο ημέρες νωρίτερα

Συγκεκριμένα την παραμονή της έναρξης ισχύος των νέων συμφωνιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για τα έγγραφα εισόδου, ο σερβικός στρατός ξεκίνησε ασκήσεις στη ζώνη ασφαλείας κοντά στο Κοσσυφοπέδιο.

«Οι ασκήσεις διεξάγονται για να διατηρηθεί ένας υψηλός βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται γρήγορα εάν χρειαστεί, καθώς και για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη διοικητική γραμμή με την Αυτόνομη Επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια», είπε το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξάσκηση των μάχιμων επιχειρήσεων «σε περίπτωση επίθεσης σε μονάδα». Θα αναπτυχθούν επίσης τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη παράνομων διελεύσεων των συνόρων, τις δραστηριότητες εξτρεμιστικών ομάδων και το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων Kamaz έφτασαν στις πόλεις Ράσκα και Νόβι Παζάρ, στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Η προηγούμενη άσκηση σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου, τα έγγραφα που εκδόθηκαν από τη σερβική κυβέρνηση επρόκειτο να πάψουν να ισχύουν στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτό το φόντο, ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα. Οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα.

Με τη σειρά του, το Βελιγράδι έθεσε τον στρατό σε επιφυλακή. Οι Σέρβοι άρχισαν να υψώνουν οδοφράγματα κοντά στο χωριό Ρουντάρε. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στα βόρεια του Κοσόβου και των Μετόχια. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ένοπλες συγκρούσεις και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Στη συνέχεια, το Κοσσυφοπέδιο ανέβαλε τη διαδικασία απαγόρευσης σερβικών εγγράφων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση έρχεται αφού ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε να μην επιβληθούν τώρα οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν κλιμακωθεί στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία μετά το μεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά επιχειρεί να παίξει ανάλογο ρόλο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Στην προσπάθειά της αυτή προσεγγίζει το Βελιγράδι, με το οποίο έχει αναπτύξει καλές σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, επιχειρώντας φαινομενικά να κρατήσει γραμμή ίσων αποστάσεων , εξισορροπισιτκή θα λέγαμε μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας

Παράλληλα βλέπουμε ότι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα αν και δηλώνει κατά των τελευταίων κινήσεων του Κοσόβου, εντούτοις συνεχίζει να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του.

Ο Ερντογάν γνωρίζουμε όλοι ότι έχει στο μυαλό του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή τουλάχιστον μέρους αυτής, επιχειρώντας αρχικά πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ασταθών κρατών και στη συνέχεια επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού του.

Αυτό έκανε και κάνει στη Συρία και στη Λιβύη.

Τα μάτια του όμως βρίσκονται στραμμένα και στα Βαλκάνια, όπου έχει αδελφά κράτη το Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.

Είναι επίσης γνωστό ότι στα Βαλκάνια δύο χώρες κυρίως αντιτάσσονται ανέκαθεν στα τουρκικά σχέδια,οι Ορθόδοξες στο θρήσκευμα Ελλάδα και Σερβία.

Επιδίωξη των Τούρκων είναι να σπάσει ο άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου ή τουλάχιστον να μετριαστεί η σημασία του.

Επιχειρεί παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος να δημιουργήσει υποτιθέμενα καλές σχέσεις με τη Σερβία στη διαμάχη της με το Κόσοβο προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Βελιγράδι ανάλογα με τα συμφέροντα της και εξηγώ.

Η Ρωσία του Πούτιν τα βρίσκει με τον Ερντογάν στη βάση του win-win σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνυπάρχοντας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους.

Τη Ρωσία τη συμφέρει οπωσδήποτε το άνοιγμα ενός θερμού μετώπου μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας στα Βαλκάνια στην παρούσα φάση, αφού αυτό θα αποσπούσε το αποκλειστικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εδώ μπαίνει ο "δούρειος ίππος" για τη Δύση που λέγεται Τουρκία, η οποία όπως προαναφέραμε έχει τις δικές της επιδιώξεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Έτσι εάν η Άγκυρα υποδαυλίσει την ένταση μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου, "παίζει το χαρτί" του Πούτιν στα Βαλκάνια, αν από την άλλη η Τουρκία παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού και κατευναστούν οι εντάσεις μεταξύ Σέρβων-Κοσσοβάρων, τότε θα το πουλήσει σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου