Οι πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Οι πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Τα Τίρανα εργάζονται διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, τα Τίρανα εργάζονται διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, προκειμένου αυτοί να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Και γι αυτό ακριβώς το λόγο, χρειάζονται γενναίες, εθνικά στηριζόμενες και με διακομματική συναίνεση πρωτοβουλίες από την Αθήνα για την αντιστάθμιση της κατάστασης.

Αφελείς εκδηλώσεις αγώνων λαϊκού αθλητισμού στο πλαίσιο της προώθησης σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, όπως έγιναν πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα με την υποτιθέμενη εθνική ομάδα του Κοσσόβου ή επισκέψεις με άδεια χέρια κυβερνητικών αποστολών ή ωραιοποιημένες εκθέσεις των διπλωματικών υπαλλήλων κ.α. δεν συνιστούν πολιτικές στήριξης από την Ελλάδα της ελληνικής μειονότητας.

Άλλα πράγματα χρειάζονται:

-Όταν δώσαμε διπλή υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου με την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, και με τη δική μου συμβολή ως μέλους τότε αυτής της κυβέρνησης, κάναμε τα μέλη της ελληνικής μειονότητας ευρωπαίους πολίτες.

-Όταν ανοίξαμε τα Τελωνεία Μαυροματίου και Αμπελώνα (Πόβλας) στη Θεσπρωτία και χρηματοδοτήσαμε σαν Ελλάδα, και με τη δική μου συμμετοχή ως υφυπουργού τότε Οικονομικών, την κατασκευή του οδικού άξονα Μαυρομάτι- Κονίσπολι- Άγιοι Σαράντα, είχαμε ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την επικοινωνία της μειονότητας της περιοχής με την Ελλάδα.

-Όταν, παρά την κατάργηση των συντάξεων λόγω Μνημονίων, διασφαλίσαμε, και με τη δική μου συμμετοχή ως υφυπουργού τότε Υγείας, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων Βορειοηπειρωτών, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό της μειονότητας.

-Η πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκαταστήσει την αδικία και να επαναφέρει τις συντάξεις ανασφάλιστων και ασφαλισμένων βορειοηπειρωτών, είναι επίσης μια σημαντική κίνηση.

Η μειονότητα χρειάζεται τέτοιες ουσιαστικές δράσεις για να παραμείνει στις πατρογονικές εστίες. Χρειάζεται επίσης ουσιαστική πίεση από την ελληνική διπλωματία για να αναγκαστεί η αλβανική πλευρά να σεβαστεί τα δικαιώματά και την πολιτισμική της ταυτότητα και να βελτιώσει το επίπεδο της διαβίωσης και της οικονομικής της κατάστασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η δική μας εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί να αφήνουμε τοπικούς παράγοντες να καθορίζουν τη στάση μας απέναντι στην Αλβανία! Αυτοί, το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι πως θα ξεγελάσουν με «χάντρες» τους Βορειοηπειρώτες για να υφαρπάξουν την ψήφο τους!

Αντώνης Μπέζας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου