Το συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για την Χάγη

Το συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για την Χάγη

Τι αποκαλύπτει ο Δένδιας, στην έκδοση της ομάδος Υψηλής Στρατηγικής των Χατζηεμμανουήλ – Πλατιά – Συμφωνία-πιλότος για την παραπομπή μιάς διαφοράς με την Τουρκία

Η ΕΠΙΔΙΩΞΙΣ της Ελλάδος για συμφωνία οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία θεωρείται κομβικό σημείο πολιτικής, όπως αναδεικνύεται από αυτά που αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο Ελληνική Υψηλή Στρατηγική (εκδόσεις Ευρασία), την οποία έχουν επιμεληθεί οι καθηγητές Αθανάσιος Πλατιάς και Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Να σημειωθεί ότι στην έκδοση αυτή, συνεισφέρουν ακόμη με σημαντικά κείμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Θεόδωρος Βενιάμης.

Για τον υπουργό Εξωτερικών, οι θαλάσσιες ζώνες είναι θεμελιώδες ζήτημα, η δε επίτευξις συμφωνίας με την Αλβανία μπορεί να είναι πιλοτικό πρόγραμμα-οδηγός για την αντιμετώπιση του ιδίου ζητήματος με την Τουρκία στο Αιγαίο. Σταθερή επιδίωξις της Ελλάδος είναι η επέκτασις των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια σε όλες τις θάλασσες.

Ειδικά όσον αφορά στην Αλβανία, μία χώρα με την οποία η Ελλάς έχει πολλές διαφορές, η απομόνωσις του ζητήματος των θαλασσίων οριοθετήσεων και η υπογραφή ενός συνυποσχετικού, ώστε το θέμα να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρείται πρόκριμα για αντίστοιχη αντιμετώπιση και της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ στο Αιγαίο, την οποία η Τουρκία συνδέει με μία πληθώρα άλλων ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων εις βάρος της Ελλάδος. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία εμμένει να ζητεί συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που η ίδια εγείρει, είναι πολύ αμφίβολο αν θα δεχθεί το «αλβανικό μοντέλο» για την παραπομπή στην Χάγη του ζητήματος της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.

Η Ελλάς, πάντως, θα κάνει την προσπάθεια, όπως συνάγεται από το παρακάτω απόσπασμα του κειμένου του Νίκου Δένδια από ομιλία του 2021, στην «Ελληνική Υψηλή Στρατηγική»:

«Το πρώτο πράγμα το οποίο κάναμε, ήταν να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Με την Ιταλία ήταν εξαιρετικά επιτυχές, το ξέρετε. Με την Αίγυπτο επίσης, αλλά και με την Αλβανία, όπου δεν έχουμε καταλήξει μεν στην παραπομπή στην Χάγη, αλλά έχουμε καταλήξει στις αρχές επί των οποίων θα γίνει αυτή η παραπομπή, δηλαδή UNCLOS, χορηγουμένη επέκταση 12 μιλίων. Το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η υπογραφή ενός συμφώνου σχετικού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, στην μεγάλη διαφωνία μεταξύ του Προέδρου Μετά και του Πρωθυπουργού Ράμα. Ο Πρόεδρος

δεν εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί ένα τέτοιο συμφωνητικό».

Να σημειωθεί ότι έκτοτε ο Πρόεδρος Ιλίρ Μετά έχει απομακρυνθεί από την θέση του και ο Έντι Ράμα είναι απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στα Τίρανα. Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει και την ρωσσική συνηγορία στην προσπάθεια της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Επ’ αυτού υπήρξε μία πολύ συγκροτημένη προσπάθεια ως προς την Ρωσσία, στις τρεις φορές που έχω συναντήσει διμερώς τον Σεργκέι Λαβρώφ. Και οφείλω να πω ότι, παρά το πολύ μέτριο σημείο ‒και το λέω επιεικώς‒ που παραλάβαμε τις ελληνορωσσικές σχέσεις, και την δεύτερη φορά που ήλθε στην Αθήνα αλλά και την τρίτη φορά που τον συνάντησα στο Σότσι, ο Σεργκέι Λαβρώφ ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητος της Ελλάδος να επεκτείνει το Αιγαίο στα 12 μίλια. Παντού, αλλά στο Αιγαίο αναφέρθηκε σαφώς. Γιατί το λέω αυτό; Διότι πλέον δεν υπάρχει πέπλο συκής, παρά μόνον η τουρκική επιθετικότητα, που δυνάμει και θεωρητικά αντιμάχεται το δικαίωμα της Ελλάδος στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Και αυτό το θεωρώ μία τεράστια κατάκτηση, διότι και πάλι η Τουρκία περιορίζεται στην μειοψηφία του ενός».

Επειδή, δε, πολλοί προβάλλουν ως ανασταλτικό παράγοντα για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων το γεγονός, ότι αυτό θα καθιστούσε το Αιγαίο «ελληνική λίμνη» χωρίς διαύλους διεθνών υδάτων για την ναυσιπλοία, θα σημειώσουμε το εξής. Όταν θεσμοθετήθηκε και εγκρίθηκε και από την ελληνική Βουλή το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης UNCLOS, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επεξεργάσθηκε σχέδιο επεκτάσεως των χωρικών υδάτων με ταυτόχρονη κήρυξη διαύλων ελευθέρας ναυσιπλοίας και ταυτόχρονες εγγυήσεις για τα αγκυροβόλια ξένων κρατών που είχαν παραχωρηθεί. Τότε ακόμη υπήρχαν σοβιετικά αγκυροβόλια στα ανοικτά των Κυθήρων και στο Μυρτώο Πέλαγος. Το σχέδιο αυτό πρέπει να υπάρχει στα αρχεία του ΓΕΝ και ίσως είναι πολύτιμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.

Πηγή:estianews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου