Κανταρέ: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απ' οτι φαίνεται επανέρχεται με μία διαφορετική μορφή

Κανταρέ: Η Οθωμανική  Αυτοκρατορία απ' οτι φαίνεται επανέρχεται με μία διαφορετική μορφή

Σήμερα μέσο του Ισλάμ, η Τουρκία προσπαθεί να επίδραση και να διαμορφώσει την γνώμη μας σχετικά με την κοινωνική ζωή. Η οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνετε πως έρχεται με μία διαφορετική μορφή – λέει ο γνωστός συγγραφέας Ισαμήλ Κανταρέ σε μία συνέντευξη που έδωσε στο Φιλοσοφικό Γαλλικό Περιοδικό «Νοορ». NOOR

Την παραπάνω απάντηση ο συγγραφέας την δίνει πάνω στην ερώτηση: «Γιατί οι αλβανοί αλλαξοπίστησαν με τον ερχομό του οθωμανικού στρατού? – που ανάμεσα σε άλλα λέει:
« Ένα μέρος του φτωχού πληθυσμού, αναγκάστηκε να αλλαξοπιστήσει με την βία. Κάποιοι άλλοι άλλαξαν στρατόπεδο για οικονομικούς λόγους, κάποιοι άλλοι για ένα άλλο φαινόμενο ακόμα πιο σημαντικό για τους αλβανούς, αφού μόνο ένας μουσουλμάνος μπορούσε να κρατάει όπλο. Ο Αλβανός ήταν μπροστά στο δίλημμα: Πως αυτός θα μπορούσε να προστατέψει την αξιοπρέπεια της οικογένειας του χωρίς όπλο; Συνέβαινε ώστε ένας αδερφός η μία σκεπή να αλλαξοπιστήσει και μία άλλη όχι. Δηλαδή, ψυχολογικά εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι για μία κοινωνική και ανεκτική ζωή. Αλλά η οθωμανική κατάκτηση δεν μας πρόσφερε καμία ελευθερία, ανεξάρτητα από της ψευδαισθήσεις , προκαλώντας τις συγκρούσεις μεταξύ κυκλωμάτων . Οι φεουδάρχες ήταν ελεύθεροι να κάνουν το πόλεμο μεταξύ τους. Σήμερα μέσο της Ισλαμικής Θρησκείας, οι Τουρκία προσπαθεί πάλη να επηρεάσει και να διαμορφώσει την αντίληψη μας σχετικά με την κοινωνική ζωή. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνετε πως επανέρχεται υπό μια άλλη μορφή….»


Μιλώντας στην συνέχει για του μεγάλους ιεραπόστολους των θρησκειών που προσπάθησαν να επενδύσουν ξανά στην αλβανική κοινωνία μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Κανταρέ λέει:
« Υπάρχουν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και αυτό δεν είναι καλό. Για περίπου 20 χρόνια η αλβανική κοινωνία προσπαθεί να επανακτήσει την πολιτισμική, κοινωνική και πολιτική ταυτότητα της, που του ταιριάζει.

Αλλά ανεξάρτητα από την ανακατασκευή των τζαμιών και των εκκλησιών, εγώ δεν βλέπω καμία σημαντική διαφορά στις συνήθειες των Συμπατριωτών μου. Από την άλλη πλευρά, μερικοί μάλιστα προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μας μειώνοντας το έργο του εθνικού ήρωα Γεωργίου Καστριώτη Σκεντερμπέϊ, που σύμφωνα με εμένα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Αναμφισβήτητα πως η πολιτική ψάχνει να επωφεληθεί από κάθε είδος ριζοσπαστικοποίησης, όπως και παντού άλλωστε….»


Φωνή Ορθόδοξης Κορυτσάς

Αλβανικά πρωτοσέλιδα Κυριακής
Αλβανικά πρωτοσέλιδα Σαββάτου
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη