ΥΠΕΞ Αλβανίας: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας η διεύρυνση των χωρικών υδάτων

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας η διεύρυνση των χωρικών υδάτων

Οφείλω να ομολογήσω, πως κάθε φορά που ασχολούμαι με θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής μας, αισθάνομαι δυσφορία, διαπιστώνοντας την απουσία της από τα δρώμενα. Δεκαετίες τώρα -θα μπορούσα να πω, από τα μεταπολεμικά χρόνια και εντεύθεν- ακολουθούμε τα γεγονότα, αντί να τα διαμορφώνουμε, τουλάχιστον σε κάποια ζητήματα που έχουμε τη δυνατότητα.

Είχαμε ασχοληθεί στη στήλη και παλαιότερα με το θέμα της μη αξιοποίησης του αλβανικού στοιχείου των Σκοπίων, το οποίο είναι σφόδρα αντίθετο με την ακολουθούμενη πολιτική από τον κ. Γκρούεφσκι, στο ζήτημα της ονομασίας. Μάλιστα, είχαμε αποκαλύψει και την περίπτωση, όπου Αλβανός πολιτικός ζήτησε την βοήθεια των ελληνικών Αρχών, στην αναζήτηση του Σλάβου δολοφόνου του ανεψιού του, που είχε κρυφθεί στην Ελλάδα, κι εμείς αδιαφορήσαμε. Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για τους Αλβανούς η βεντέτα, και πόσο «φιλικός» θα ήταν προς εμάς, αν του συμπαραστεκόμασταν.

Είχαμε αναφερθεί μάλιστα και σε μια δήλωση του κ. Αλί Αχμέτι, αρχηγού του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο οποίος είχε πει «δεν με ενδιαφέρει αν ονομαστεί η χώρα και Ντίσνεϋλαντ». Και τούτο επειδή έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Την οποία ένταξη εμποδίζει η καθυστέρηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.


Έρχεται πάλι προχθές ο ίδιος, και κάνει λόγο για την ανάγκη να ληφθούν μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις από την ηγεσία των Σκοπίων, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής τής χώρας, με άρθρο του που έχει τίτλο «Ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ».

 Ο κ. Αλί Αχμέτι μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για κάθε μεγάλο στόχο πρέπει να ληφθεί και μια μεγάλη απόφαση. Και για τα δύο χρειάζεται θάρρος. Κοινό θάρρος. Ο αλβανικός λαός στην ΠΓΔΜ έχει επιδείξει υπομονή και κατανόηση για τα αισθήματα της πλειοψηφίας.

» Περιμέναμε με μεγάλη υπευθυνότητα και κατανόηση. Αλλά ήρθε η στιγμή που δεν πρέπει να λείπει το θάρρος και η απόφαση να γίνουν όλα όσα είναι ευθύνη μας ώστε να απομακρύνουμε κάθε εμπόδιο προκειμένου να είμαστε εκεί όπου πρέπει: στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Για εμάς, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να έχει εναλλακτική λύση». Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Αχμέτι ζητά, μέσω του άρθρου του, να αλλάξει η συνταγματική ονομασία των Σκοπίων.

Παρενθετικά να πούμε, ότι εχθές ο κ. Γκρούεφσκι, σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως ο κ. Νίμιτς υπέβαλε πρόταση ονομασίας "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας", είπε ότι πρόκειται για εικασίες, και ότι εικασίες δεν σχολιάζει. Επανέλαβε μάλιστα την θέση του, ότι οποιαδήποτε λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Αποτελεί ευθύνη μου, ως πρωθυπουργός της χώρας, να ζητώ την άποψη του λαού για μείζονα ζητήματα», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από την άλλη πλευρά, οι Βούλγαροι επαναλαμβάνουν μεν σε κάθε ευκαιρία ότι θα υποστηρίξουν την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με την προϋπόθεση όμως να τηρηθούν οι κανόνες «καλής γειτονίας» (που υπάρχουν στο Μνημόνιο που υπέγραψαν Σκόπια και Ελλάδα).

Οι Βούλγαροι, με αυτόν τον όρο εννοούν, πως πρέπει να πάψουν οι Σκοπιανοί να αποκαλούνται «Μακεδόνες», αφού είναι Βούλγαροι. Ο Ακαδημαϊκός κ. Ντιμιτρόφ, απορεί μάλιστα πώς γίνεται να παρελαύνουν στα Σκόπια (με αγάλματα) όλοι οι Βασιλείς της βουλγαρικής δυναστείας Σαμουήλ, ο τσάρος Σαμουήλ, ο Γαβριήλ Ραντομίρ και Ιβάν Βλαντισλάβ, οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Ναούμ της Αχρίδας, ο Κλήμης της Αχρίδας.

Ανέφερε μάλιστα, ότι «Ανάμεσα στα αγάλματα-μνημεία βρίσκεται ο Ιβάν Βλαντισλάβ, ο οποίος τρεις φορές έχει πει ότι είναι Βούλγαρος στην περίφημη επιγραφή της Μπίτολα (σημ. Μοναστηρίου), που βρίσκεται, σήμερα, στο Μουσείο Μπίτολα. Στην επιγραφή αναγράφεται: "Εγώ, ο Ιβάν Βλαντισλάβ, Τσάρος της Βουλγαρίας, Βούλγαρος από γέννηση, ανασκεύασα το φρούριο της Μπίτολα για τη ζωή και τη σωτηρία των Βουλγάρων στην Μπίτολα"».

Ο δε βουλγαρικός Τύπος εξεγέρθηκε προχθές, δημοσιεύοντας άρθρα με τίτλο: «Οι Σκοπιανοί μας έκλεψαν άλλους δύο ήρωες»! Πρόκειται για τους κομιτατζήδες Βασίλ Τσακαλάροφ και Βούλγαρο ήρωα από την Αχρίδα Χρίστο Ουζούνοφ από την επαναστατική περίοδο της ψευτοεπανάστασης του Ίλιντεν. Φυσικά και ήσαν Βούλγαροι, τους οποίους ο κ. Γκρούεφσκι βάπτισε προγόνους του, προφανώς ως «Μακεδόνες».

Εμείς θα γράφουμε, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα δούμε την ελληνική πολιτική να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προσεταιρισμού όσων αντιτίθενται στην σκοπιανή πολιτική.


Ο Μακεδών

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία και τα πάρε δώσε με...
Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη