Αργυρόκαστρο: Συνεχίζεται η κατασκευή της παράκαμψης που θέτει σε κίνδυνο το κάστρο

Αργυρόκαστρο: Συνεχίζεται η κατασκευή της παράκαμψης που θέτει σε κίνδυνο το κάστρο

Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αρμοδίων, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση της UNESCO σχετικά με την οδική παράκαμψη (Bypass) στην παλιά πόλη του Αργυροκάστρου, το έργο προχωράει με αμείωτο ρυθμό και όπως όλα δείχνουν, θα τελειώσει, αφού η αλβανική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, δεν σταματούν.

Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η κατασκευή της συγκεκριμένης παράκαμψης, που ουσιαστικά θα κατευθύνει όλα τα οχήματα κάτω από τα θεμέλια του ιστορικού κάστρου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενταγμένο από την UNESCO στην 1 Κατηγορία, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το κάστρο.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε προστατευόμενη περιοχή και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η αρμόδια Επιτροπή του, έλαβε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει από την Αλβανία να σταματήσει τις εργασίες εν αναμονή ελέγχων και αξιολογήσεων.

Ωστόσο, από πλευράς της η υπουργός Πολιτισμού Elva Margariti, αρνείται ότι η UNESCO είχε κάνει τέτοιο κάλεσμα και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, παρά το ψήφισμα που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της UNESCO.

Αν και επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί τα έργα που γίνονται, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία παύση, έστω για να προχωρήσουν οι απεσταλμένοι του Οργανισμού στους σχετικούς ελέγχους καις τις αξιολογήσεις, αν και υπήρξαν κάποιες αναφορές για παρουσία αρμοδίων της UNESCO, ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια επίσημη αναφορά για το θέμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου