Τα RAFALE προκαλούν περιφερειακές «αναταράξεις»

Τα RAFALE προκαλούν περιφερειακές «αναταράξεις»

Η απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύτων Ενόπλων δυνάμεων,με σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη RAFAL και οιφρεγάτες Belharra, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας. Είναι σχεδόν καθημερινές οι δηλώσεις τους στα τουρκικά ΜΜΕ, που προσπαθούν να απαξιώσουν τις δυνατότητες της Ελλάδας, στον στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα, και έτσι να τονώσουν το φρόνημα , κυρίως των τούρκων εθνικιστών, που διατρέχουν το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματοςτης Τουρκίας, με εξαίρεση τα Κουρδικά κόμματα, που είναι όμως στην παρανομία.

Του Χρήστου Καπούτση

Είναι εντυπωσιακήη νέα λεκτική επίθεση και οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, από τονυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε:«Άλλο οι διαφορές που έχουμε σε διαφορά θέματα και άλλο η τρομοκρατία. Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας. Όποιος παίζει με αυτά μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίζεται εμμέσως, ότι Ελλάδα και Κύπρος υποθάλπουν την τρομοκρατία!!! Δήλωση που ασφαλώς υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ακόμη και της τουρκικής διπλωματίας.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ σχολιάζοντας την ενίσχυση με νέα οπλικά συστήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε: "Νομίζουν οι Έλληνες, ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για την κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία".

Γιατί όμως τα ΡΑΦΑΛ, προκαλούν ανησυχία στους γείτονες;

Τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ στην βελτιωμένη τους έκδοση, όπως αυτά τα24 που θα ενταχτούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναιπιο προηγμένα τεχνολογικά, από τα αναβαθμισμένα αμερικανικήςκατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 . ΤαF-16 είναι τέταρτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος, ίδια ακριβώς που διαθέτουνη Ελλάδα και η Τουρκία. Ενώ τα υπερσύγχρονα αμερικανικής κατασκευήςF-35 , είναι αεροσκάφη5ηγενιάς κατηγορίας ΣΤΕΛΘ, τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά στον Κόσμο.

ΗΤουρκία είχε παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35, αλλά η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε την παραγγελία ή ακριβέστερα έθεσε ως όρο να μην προμηθευτείη Τουρκίατους αντιαεροπορικούς πυραύλουςS-400 από την Ρωσία. Ήδη οι ρωσικοί S-400 έχουν ενταχθεί στην τουρκική αεράμυνα και τα Ελληνικά ΡΑΦΑΛ, θα είναι στόχος – προτεραιότητας, για τουςS-400….

Επομένως, τα ΡΑΦΑΛ, είναι αυτή τη χρονική περίοδο, το πιοσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος, ανήκει στην ενδιάμεση κατηγορία,μεταξύ 4ηςκαι 5ηςγενιάς μαχητικού.Και θα παραμείνει στην κορυφή,μέχρι να αποκτήσει η Τουρκία αεροσκάφος 5ης Γενιάς , είτε αμερικανικά, είτε ρωσικά , είτε Κινέζικα.

Το επιπλέον πλεονέκτημα των ΡΑΦΑΛ, είναι τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που διαθέτει , καθώςκαιτα ηλεκτρονικά συστήματα, που το καθιστούν σχεδόν άτρωτο και δίνουν το πλεονέκτημα της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, παρέχοντας και την δυνατότηταικανοποιητικής αεροπορικής κάλυψηςστην Κύπρο.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, θα είναι εφοδιασμένα μεπυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλάκαιμε πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια,με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση,ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα.

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις.

Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης,που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό,αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.

Επίσηςτο ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ,δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ.Είναι αυτό ακριβώς, πουδίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία,για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Αυτοί είναι οι λόγοι, που τα ΡΑΦΑΛπροκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που δεν αποκλείεται, να επιχειρήσειαναστροφή του κλίματος, που αυτή τη στιγμή, σε στρατιωτικό επίπεδο, άρα και διπλωματικό, είναι υπέρ της Ελλάδας.

Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων στον στρατιωτικό τομέα και σε εκείνο της εξοπλιστικής διπλωματίας,μπορεί να ερμηνευτεί και η διπλωματική στροφή του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, που επιχειρεί να αναθερμάνει τις «παγωμένες» διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίαςμε διάφορα κράτη, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει ισχυρές αμυντικές συμφωνίες , όπως είναι η Αίγυπτος , το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Οι διεθνοπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι εύθραυστες και αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές σε διακρατικές συμμαχίες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, παραμένουν ισχυρές, για λόγους γεωστρατηγικούς και ενεργειακούς.

«Κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ , που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο», δήλωσε από το Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του και πριν από τη συνάντηση που είχεμε τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκαντς στο Τελ- Αβίβ. Αναφερόμενος στους αμυντικούς δεσμούς Ελλάδος – Ισραήλ, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «έχουν ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης, ειδικά στις αεροπορικές επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και Ισραηλινός ΥΠ.ΑΜ. Μπένι Γκαντς, που δήλωσε ότι: «Δεσμεύομαι να εμβαθύνω και να επεκτείνω περαιτέρω τη συνεργασία μας σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων

Πηγή: militarie.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου