Νέα ρώσικα όπλα στη Σερβία - Δυσαρεστημένο το Κόσοβο

Νέα ρώσικα όπλα στη Σερβία - Δυσαρεστημένο το Κόσοβο

Η Σερβία θα αγοράσει νέα όπλα ρωσικής κατασκευής, Pantsyr, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Μετά την επιστροφή από τη Μόσχα του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά την παραπάνω είδηση.

Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Σερβίας

«Έχουμε αποκτήσει Cornets (αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα). Πήραμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αγοράζουμε νέα Pantsyr, όλα όσα συμφωνήσαμε μαζί σας εφαρμόζονται», είπε ο Βουλίν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η εντατικοποίηση της ρωσο-σερβικής συνεργασίας κατά της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου και της σταθερότητας της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 25 Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου (KIPRED) που παρουσιάστηκε στην Πρίστινα στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το KIPRED, η στασιμότητα του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δημιούργησε καλό έδαφος για να εντείνει η Ρωσία τον διπλωματικό πόλεμο εναντίον του Κοσσυφοπεδίου. Ο πόλεμος αυτός, σύμφωνα με έρευνες, γίνεται για να ματαιώσει τις προσπάθειες της Δύσης να βρει μια μόνιμη λύση στις διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Οι σερβο – ρωσικές σχέσεις εκτός από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως δυσαρεστούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ, καθώς η αναφορά των Δυτικών σε ρωσικές παρεμβάσεις σε θέματα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως στα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν συχνά σημείο αναφοράς τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου