Απέτυχε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις εκλογές του Απριλίου στην Αλβανία

Απέτυχε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις εκλογές του Απριλίου στην Αλβανία

Η αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα στην Αλβανία κατηγόρησαν το ένα το άλλο μετά την αποτυχία της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τις εκλογές τον Απρίλιο του 2021.

Ο Enkelejd Alibeaj, επικεφαλής της επιτροπής και μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν το έργο της επιτροπής εντός της περιορισμένης περιόδου της.

Η επιτροπή συστάθηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης πριν από μία εβδομάδα και έχει στη διάθεσή της 3 μήνες για να ερευνήσει την πιθανή παράνομη εμπλοκή της κεντρικής και τοπικής δημόσιας διοίκησης στις γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο οποίος κέρδισε μια τρίτη θητεία, ξεκίνησε μια «εκλογική σφαγή » κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα των εκλογών.

Δεκάδες καταγγελίες της αντιπολίτευσης, που προσκόμισαν στοιχεία για νοθευμένες εκλογές, εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής, ο σοσιαλιστής βουλευτής Toni Gogu, αρνήθηκε τις κατηγορίες για μποϊκοτάζ, δηλώνοντας ότι ενδιαφέρονται για τη των διερεύνηση ισχυρισμών παράνομης χρήσης της δημόσιας διοίκησης για εκλογικούς σκοπούς.

Ο Gogu εξήγησε ότι δεν εμφανίστηκαν την Τετάρτη επειδή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη χωρίς τη διαβούλευση του ΣΚ, όπως υποτίθεται ότι απαιτείται από το νόμο, ενώ οι Σοσιαλιστές βουλευτές είχαν άλλες πολιτικές επαφές με τους υποστηρικτές τους στις αντίστοιχες περιφέρειές τους και ακόμη πρόσθεσε ότι είχαν προτείνει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Το άρθρο 12 του αλβανικού νόμου για τις εξεταστικές επιτροπές ορίζει ότι οι συνεδριάσεις καλούνται από τον επικεφαλής της επιτροπής και δεν αναφέρει την υποχρεωτική συμφωνία μετά από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.

Ο Alibeaj είπε ότι είχε συμβουλευτεί τον Gogu για την ημερομηνία της συνάντησης και ήταν έκπληκτος που δεν εμφανίστηκαν.

Την Τετάρτη, το κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή λόγω έλλειψης απαρτίας.

Παρ' όλα αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα όντως συνεδρίασε την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση. Στη συνέχεια, η Γκόγκου μίλησε στα ΜΜΕ καταγγέλλοντας το φερόμενο ως μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στη συνάντηση.

Η αντιπολίτευση ζήτησε από το κοινοβούλιο τη σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών . Αυτή για τις εκλογές της 25ης Απριλίου θεσπίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται να υποστηρίξει τη δημιουργία των άλλων δύο επιτροπών για τους αποτεφρωτήρες αποβλήτων και την απώλεια της κυβέρνησης για τη διαιτησία σε βάρος του επιχειρηματία Francesco Becchetti.

Τέτοιες επιτροπές είναι ένα εργαλείο για το κοινοβούλιο να συστήσει στην εισαγγελία να διερευνήσει τα αποδεικτικά στοιχεία και τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Μετά την έγκριση στη Βουλή, η τελική έκθεσή τους παρουσιάζεται στον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας, ο οποίος καλείται να ενημερώσει τη Βουλή για το αν θα κινήσουν ποινική έρευνα, διότι οι κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές δεν μπορούν να καταθέσουν ποινική δίωξη.

Η Εισαγγελία στην Αλβανία δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα για τις εκλογές της 25η Απριλίου με βάση τα στοιχεία μιας «εκλογικής σφαγής» που ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν όλα κατά τις καταγγελίες της στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για την εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα χωρίς πρόσθετα στοιχεία που θα παρουσιάσει η εξεταστική επιτροπή είναι πολύ μικρές.

Για μια ακόμη φορά η κατάσταση στην Αλβανία παραμένει ως είθισται, κατάσταση κράτους μπανανία, το οποίο χωρίς την παρουσία του ξένου παράγοντα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου