Πάντα κοινά τα συμφέροντα Τουρκίας - Γερμανίας δήλωσε η Μέρκελ

Πάντα κοινά τα συμφέροντα Τουρκίας - Γερμανίας δήλωσε η Μέρκελ

Την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, στο Μέγαρο Huber το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης της στην Τουρκία.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Erdogan δήλωσε ότι «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία αποτελεί τον κοινό πλούτο και κατέχει σημαντική θέση στην κοινωνική πτυχή των σχέσεων των δυο χωρών.

Αν και όπως σημείωσε, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και οι διακρίσεις παραμένουν το κύριο πρόβλημα για την τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, ο Erdogan εξέφρασε την ελπίδα ότι η Merkel θα συνεχίσει να συμβάλλει στη φιλία μεταξύ των δύο εθνών και μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, προσθέτοντας ότι το επιτυχημένο έργο που πραγματοποίησαν με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και από τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων ο Erdogan ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί τον ξενώνα για τους πρόσφυγες και δεν μπορούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες όπως κάνει η Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα συνεχίσει η Τουρκία τη φιλοξενία ενώ πρόσθεσε ότι κατασκεύασαν μέχρι σήμερα 60 χιλιάδες σπίτια και ο σκοπός είναι να κατασκευαστούν 100 χιλιάδες σπίτια για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά της, η Merkel δήλωσε ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία για την παράτυπη μετανάστευση θα συνεχιστεί.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε την εμπορία ανθρώπων. Είναι απαραίτητο … η ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία από αυτή την άποψη», δήλωσε.

Η Merkel τόνισε ότι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν πάντα κοινά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι έτσι θα το δει και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Στην Τουρκία έχουν αναπτυχθεί πολλά με τον κ. Erdogan. Αυτό μπορούμε να το δούμε όταν κοιτάμε την Κωνσταντινούπολη» σημείωσε η Merkel.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς. Έχουμε πάντα κοινά συμφέροντα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει με αυτήν την προοπτική μετά από μένα. Η ειρήνη και η εμπιστοσύνη μας είναι αλληλένδετα. Υπάρχει ελευθερία θρησκείας στη Γερμανία. Έχουμε μια πολύ αποφασιστική στάση απέναντι στην ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό. Θέλαμε να τα αποτρέψουμε από την αρχή. Έχουμε βιώσει θλιβερά γεγονότα με τα προβλήματα του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Για αυτό, κινητοποιούνται όλοι οι οικονομικοί και ηθικοί πόροι» κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα της ατζέντας τους, κυρίως όμως τις διμερείς σχέσεις στις σημερινές συναντήσεις, όπως δήλωσε ο Erdogan.

Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, η Merkel ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική αργότερα φέτος, αλλά θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου