Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο - Νέα παρέμβαση Μπορέλ

Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο - Νέα παρέμβαση Μπορέλ

Σε δηλώσεις του σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προχώρησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωσή του:

«Συνεχίζω να παρακολουθώ στενά την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκλιμακώσουν άνευ όρων την κατάσταση στο έδαφος, αποσύροντας αμέσως τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας και διαλύοντας τα οδοφράγματα. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλήσεις ή μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες είναι απαράδεκτες.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να βρουν λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης και να συμφωνήσουν για την πορεία προς τα εμπρός. Η ΕΕ θα στηρίξει ενεργά αυτές τις προσπάθειες. Τόσο οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου όσο και οι ηγέτες της Σερβίας είναι πλήρως υπεύθυνοι για τυχόν κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων είναι τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία. Το τόνισα αυτό κατά τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο Vučić και τον πρωθυπουργό Kurti αυτή την εβδομάδα.

Ο διάλογος υπό την αιγίδα της ΕΕ εξακολουθεί να είναι η μόνη πλατφόρμα για την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των μερών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία και τις πινακίδες κυκλοφορίας, και παροτρύνω έντονα το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να τον χρησιμοποιήσουν. Ο ερχομός και των δύο επικεφαλής διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες τις προσεχείς ημέρες αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα. Είναι ζωτικής σημασίας να έρθουν με εντολή να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός και να βρουν βιώσιμες λύσεις που είναι προς το συμφέρον των πολιτών.

Επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε τόσο από το Κοσσυφοπέδιο όσο και από τη Σερβία να επιστρέψουν στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τη συμφιλίωση, την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών τους. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν και οι δύο στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή τους πορεία.

Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον οποίο ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της KFOR και της EULEX. Η KFOR διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου