Επεισόδια και εκρήξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Επεισόδια και εκρήξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, θεώρησε τις σημερινές επιθέσεις στα Κέντρα Εγγραφής Οχημάτων στο Ζούμπιν Ποτόκ και το Ζβέτσαν, ως επιθέσεις που προκλήθηκαν από τη Σερβία.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Σερβία χρησιμοποιούσε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου για να προκαλέσει μια «σοβαρή διεθνή σύγκρουση» και ότι αυτό συμβαίνει μπροστά «στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

Συγκεκριμένα, γύρω στη 1 η ώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, πυρπολήθηκε ένα κέντρο ταξινόμησης οχημάτων στο Ζουμπίν Ποτόκ έπειτα από ρίψη χειροβομβίδων σε άλλο κέντρο στο Ζβέτζαν, δύο πόλεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Από την άλλη η σερβική πλευρά καθώς και τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ξυλοκόπησαν 3 μέλη της σερβικής κοινότητας, επειδή κρέμασαν πανό που έγραφε "Καλώς ορίσατε στην Ένωση Σερβικών Δήμων".

Τα τοπικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι οι Σερβικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων, έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα προληπτικά και παρακολουθούν την κατάσταση.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αφαίρεσε το πανό με την ένδειξη "Καλώς ορίσατε στην Ένωση Σερβικών Δήμων", που τοποθετήθηκαν στο δήμο Novo Brdo για την υποστήριξη των Σερβικών διαδηλώσεων στην περιοχή λόγω της απαγόρευσης εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια των οχημάτων με σερβικές πινακίδες ως «ασέβεια» της Συμφωνίας των Βρυξελλών.

Προχθές το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε επείγουσα αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν όλες οι προκλήσεις ή οι μονομερείς ενέργειες, διότι θα ήταν άμεσα αντίθετες προς τα συμφέροντα των πολιτών στην περιοχή.

«Καλούμε την ηγεσία του Βελιγραδίου και της Πρίστινας να υιοθετήσουν υπεύθυνη προσέγγιση και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση μέσω του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, να αποκαταστήσουν μια ειρηνική ατμόσφαιρα και να εργαστούν για εφικτές λύσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί τρόπος για την ελευθερία κινήσεων και την καθημερινή ζωή.»

«Ο διάλογος με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ είναι η μόνη πλατφόρμα για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και καλούμε έντονα και τις δύο πλευρές να τον αξιοποιήσουν πλήρως», τόνισε ο Μπορέλ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου