Διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ και εδραίωση του Ράμα

Διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ και εδραίωση του Ράμα

Στην Αλβανία, η Βουλή με τη σύνθεση που προέκυψε απ' τις εκλογές του Απριλίου συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη Παρασκευή. Η κυριαρχία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατά την τρίτη του θητεία δεν προέρχεται μόνο από την κοινοβουλευτική του ισχύ. Κυρίως συνδέεται με την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση να βιώνει καταστάσεις περιδίνησης.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι συνεχείς υπομνήσεις της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα στοχεύουν στην αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η μονοκρατορία του Ράμα στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας. Οι απόρροιες, πάντως, είναι ακριβώς αυτές. Διευκολυνόμενος απ' τα παραπάνω ο Ράμα ανακοίνωσε ήδη τη σύνθεση του νέου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξιοσημείωτα είναι τα εξής δύο: Πρώτον, εκτός από 12 υπουργούς με συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια υπάρχουν και τέσσερις άνευ χαρτοφυλακίου παρά τω Πρωθυπουργώ. Δεύτερον, στη νέα αλβανική κυβέρνηση συμμετέχουν 12 γυναίκες και μόλις τέσσερις άνδρες. Στους τέσσερις, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ γυναίκα είναι και η πρόεδρος της Βουλής. Η ειδυλλιακή αυτή εικόνα της συμμετοχής και αξιοποίησης των γυναικών δεν έχει καμιά αναλογία με την θέση που αυτές κατέχουν πραγματικά στην αλβανική κοινωνία.

Εκπλήξεις δεν υπάρχουν στη σύνθεση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι στα κύρια υπουργεία παραμένουν οι ίδιοι υπουργοί που ολοκλήρωσαν την δεύτερη θητεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην συμπολίτευση και ούτε καταγράφονται αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Προφανώς δεν αποδεικνύει τούτο ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις.

Κυρίαρχος ο Ράμα στην Αλβανία

Η εσωκομματική ηρεμία οφείλεται στον αυταρχικό έλεγχο που ασκεί η ομάδα Ράμα επί του κομματικού μηχανισμού και μάλιστα με ακόμη πιο αντιδημοκρατικό τρόπο από τον έλεγχο που έχει επιβάλει στον πολιτικό και δημόσιο βίο της Αλβανίας. Με δεδομένη την ανάμειξη κυβερνητικών παραγόντων σε υποθέσεις διαφθοράς και καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος, εάν δεν υπήρχε ο "σιδερένιος" έλεγχος που ασκεί η ομάδα Ράμα, θα εκφράζονταν και οι ανάλογες αντιθέσεις με αποτέλεσμα εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως και συγκρούσεις στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

Θα ήταν μάλλον αφέλεια να αναμένει κανείς νέα από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τις επόμενες μέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας κάνει στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τη στάση του στην προεκλογική περίοδο, υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα για τον διορισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών νωρίτερα των προβλεπόμενων από το νόμο προθεσμιών. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της υπόθεσης για την καθαίρεσή του.

Ο Ράμα, εξάλλου, φροντίζει να αποσβένει τους όποιους κραδασμούς στο κόμμα του, παροχετεύοντας την ένταση στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όντως εκεί ενυπάρχουν αίτια και όχι απλά αφορμές. Το βράδυ πριν την έναρξη της νέας Βουλής, με προσωπική απόφαση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρώην αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός Μπερίσα.

Η διαγραφή Μπερίσα

Η εντολή εξάλλου από την πρεσβεία των ΗΠΑ είχε μορφή τελεσιγράφου. Ο Μπάσα αποκάλυψε, μάλιστα, σε συνέντευξή του ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίκερ του είχε διαμηνύσει τα ίδια, αποκλείοντας οποιαδήποτε σχετική διαπραγμάτευση σε συνάντησή τους στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο.

Από την πλευρά του, ο Μπερίσα αντιδρά με ακραίο τρόπο, θυμίζοντας την αμέσως μετά την πτώση του κομουνισμού εποχή, όταν ήταν ο ισχυρός παράγοντας της Αλβανίας. Συμπεριφέρεται σαν "ταύρος εν υαλοπωλείω", δίνοντας ελάχιστη σημασία στις συνέπειες. Στρέφει τα πυρά του προς τον Μπάσα, καθιστώντας τον ακόμη πιο αδύναμο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρ' ότι το πρόβλημά του είναι η προγραφή του από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει γίνει μύλος. Η σύγκρουση Μπερίσα-Μπάσα ουσιαστικά έχει αχρηστεύσει πολιτικά και τους δύο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να διασπαστεί το Δημοκρατικό Κόμμα που έτσι κι αλλιώς είναι κατακερματισμένο σε μικρές ομάδες που έχουν ιδρύσει στελέχη και πρώην υπουργοί του. Η εξέλιξη από μόνη της αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο στον Ράμα. Ο Μπερίσα επιδιώκει με τις ενέργειες του να δικαιώσει τη θεωρία του ότι πίσω απ' την απόφαση του Μπάσα να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγήθηκε για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, κρύβονται ο Σόρος και ο Ράμα…

Πηγή: Ορφέας Μπέτσης / slpress.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου