Ανθεί το λαθρεμπόριο κάνναβης στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας

Ανθεί το λαθρεμπόριο κάνναβης στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας

Η Deutche Welle σε μια έκθεσή της για την εμπορία κάνναβης μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας πέρα από τα χερσαία σύνορα και στο άρθρο «το λαθρεμπόριο κάνναβης ανθεί στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας», αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους διακίνησης κάνναβης και ναρκωτικών στην Ευρώπη περνάει από την Αλβανία μέσω των συνόρων της και εν συνεχεία τα ναρκωτικά αποστέλλονται στη Δυτική Ευρώπη μέσω των λιμένων της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη περιοχή αναφέρει πως υπήρξε από καιρό μια από τις πιο σημαντικές οδούςλαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως η ελληνική μονάδα κατά των ναρκωτικών το 2020 κατέσχεσε πάνω από 1,5 τόνους κάνναβης, ενώ προσθέτει πως ακόμη εγείρεται πρόβλημα αυξανόμενης βιαιότητας των αλβανικών συμμοριών στα σύνορα:

«Οι συμμορίες, εν τω μεταξύ, γίνονται όλο και πιο βάναυσες και πολλοί είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ όταν φέρνουν «εμπορεύματα»στην Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Καραλαμπάκης, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αναμφίβολα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη».

Συχνά οι λαθρέμποροι περνούν τα σύνορα τη νύχτα με σακίδια γεμάτα ναρκωτικά και στη συνέχεια κρύβονται κάτω από κορμούς δέντρων. Όσον αφορά το κέρδος, ένα σακίδιο κάνναβης έχει αγοραστική αξία 50.000 ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση των Τιράνων έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, η παραγωγή και η διακίνηση ναρκωτικών προφανώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Επιπροσθέτως, ο μελισσοκόμος Γιώργος Τσιάβος που ζει κοντά στα αλβανικά σύνορα, αναφέρει πως έχουν φυτέψει χιλιάδες φυτά κάνναβης ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας.

Ακόμη, ο πληθυσμός τόσο από πλευράς της Ελλάδος και όσο και από της Αλβανίας, όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ζουν καθημερινά με τον φόβο των εγκληματιών.

Αρκετές φορές ηλικιωμένοι στην Άνω Δρόπολη αναφέρουν πως έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος λαθρομεταναστών, αλλά και εγκληματιών.

Ο Γιώργος Τσιάβος ζει υπό τον φόβο των λαθρεμπόρων, γιατί στο χωριό του έχουν γίνει αρκετές κλοπές, ακόμη και δολοφονία από Αλβανό λαθρέμπορο ναρκωτικών.

«Κρατάμε τα σκυλιά στο σπίτι τη νύχτα, γιατί αν τα αφήσουμε έξω κάποιος μπορεί να τα δηλητηριάσει και να μπει στο κτήμα. Τα σκυλιά είναι ένα ασφαλές σύστημα συναγερμού. Επειδή οι κλέφτες μπορούν επίσης να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού».

Η αστυνομία της συνοριακής πόλης των Ιωαννίνων θα ενισχύσει για άλλη μια φορά την προστασία των παραμεθόριων χωριών από συμμορίες ναρκωτικών.

Αλλά ο ερευνητής ναρκωτικών Χαραλαμπάκης γνωρίζει ότι παρά τις συλλήψεις, ο αριθμός των λαθρεμπόρων αυξάνεται, επειδή η φτώχεια στην Αλβανία και τα τεράστια κέρδη προσθέτουν όλο και περισσότερα νέα μέλη στις συμμορίες λαθρεμπορίου.

«Όσο η Αλβανία είναι παραγωγός κάνναβης και επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην Ευρώπη, δεν θα απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να τον πολεμάμε, αλλά δεν θα τελειώσει σύντομα», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου