Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους Βορειοηπειρώτες

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους Βορειοηπειρώτες

Αν και διανύουμε μία περίοδο ύφεσης της πανδημίας, κανένας δεν εγγυάται την έλευση ενός νέου κύματος που θα μας οδηγήσει και πάλι σε αδιέξοδο.

Ειδικά τους Βορειοηπειρώτες αυτή η περίοδο ανάπαυλας δεν είναι σε θέση να τους ηρεμήσει, μιας και κανένας δεν τους παρέχει εγγυήσεις για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο υγειονομικό σύστημα της Αλβανίας αποτελούν απειλή για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα τα μέλη της οποίας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κάτοχοι και της ελληνικής υπηκοότητας.

Παρότι όμως οι Βορειοηπειρώτες είναι και Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται απέναντί τους ως να μην είναι, αφού οι περιορισμοί που τους επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προσπέρασαν και την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Στο μόνο πράγμα που χρησίμευσε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες (που είναι διαμένουν μόνιμα στον τόπο τους), είναι μόνον η τυπική αποκατάσταση της αδικίας που τους έγινε πριν από πολλά χρόνια και η ψηφοθηρία των ελλαδικών πολιτικών κύκλων που κάθε λίγο και λιγάκι τους επισκέπτονται για ψηφοθηρικούς σκοπούς και υποσχέσεις.

Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι εσωτερικές έριδες με μερίδα Βορειοηπειρωτών να υποστηρίζει ότι η Μειονότητα θα πρέπει να απαιτήσει από την Αλβανία καλύτερες συνθήκες, μιας και είναι υποχρέωσή της, πάρα να επικαλείται το «έλεος» της Ελλάδας, πράγμα που δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς γίνεται λόγος για Έλληνες - φορολογούμενους πολίτες και στην Ελλάδα.

Ωστόσο εδώ και 30 χρόνια σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει στο αλβανικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα. Οπότε η Ελλάδα, θέλοντας και μη, αποτελεί μονόδρομο για τους Βορειοηπειρώτες.

Πότε άραγε θα καταλάβουν οι ελληνικές αρχές, πως το να είσαι Έλληνας – πολίτης και μόνιμος κάτοικος στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί πραγματικό κέρδος και για την ίδια την Ελλάδα;

Γιατί η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να θέτει (ηθελημένα ή μη) εμπόδια στους Βορειοηπειρώτες; Μήπως τελικά με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να εξαφανίσει εκείνη πρώτη την Ελληνική Μειονότητα πριν να το πράξει η Αλβανία;

Ο Στοχαστής

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου