Αλβανικές εκλογές και Ελληνική Μειονότητα - Τι είχαμε τι χάσαμε...

Αλβανικές εκλογές και Ελληνική Μειονότητα - Τι είχαμε τι χάσαμε...

Πολιτικά παιχνίδια και παραπληροφόρηση

Την 28η Οκτωβρίου του 2018, πριν από μόλις 3 χρόνια, εκτελέστηκε στο χωριό του, τους Βουλιαράτες της Δρόπολης ο Κωνσταντίνος Κατσίφας με εντολή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Το πόρισμα των αλβανικών αρχών για τις συνθήκες της εκτέλεσης, δεν έχει ακόμη εκδοθεί ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη για τον αναμενόμενο χρόνο δημοσίευσής του.

Στο ίδιο χωριό (όπως και στο σύνολο του μειονοτικού δήμου), στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου του 2021, οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι, προτίμησαν τον Έντι Ράμα τόσο έναντι της δεξιάς αντιπολίτευσης όσο και έναντι του ντόπιου ευρω-σοσιαλιστή πρώην βουλευτή.

Η απάντηση στο «γιατί» είναι απλή αλλά και δύσκολα κατανοητή σε όσους δεν διαβιούν στην αλβανική επικράτεια: Ο Ράμα, έχοντας συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, ελέγχει κάθε δομή του κράτους και κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών. Με δύο μόνο μέσα, τον εκβιασμό και την δωροδοκία καταφέρνει να διατηρεί τις εξουσίες του και να τις αυξάνει.

Διαβάζουμε σε άρθρο Δροπολίτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου -οι απόψεις του οποίου αναπαρήχθησαν και σε ελλαδικά ΜΜΕ, ότι για την μη εκλογή Έλληνα βουλευτή στην Δρόπολη, ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική του ΚΕΑΔ που του στέρησε ψήφους μέσω του δικού της υποψηφίου στην λίστα του δημοκρατικού. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Δυστυχώς το γεγονός πως φέρει την ταμπέλα του συνεργάτη του ΑΠΕ και της ΕΡΤ του δίνει τη δυναμική να επηρεάζει τα ΜΜΕ με τις προσωπικές του απόψεις οι οποίες κρύβουν εμπάθειες. Το παρελθόν του καθηγητή που δημόσια κολάκευε τον Ράμα σε βαθμό που προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου, αρκεί για να καταρριφθεί κάθε του αιτίαση. Ας αναφέρουμε όμως, ότι οι 287 ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ στην περιφέρεια, δεν αποτελούν ούτε το 1/10 όσων υπολειπόταν ο Έλληνας υποψήφιος του LSI για να καταλάβει την έδρα. Είναι τουλάχιστον ανέντιμο να προπαγανδίζεις ότι το ΚΕΑΔ στέρησε την έδρα του Τάβου στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, όταν όλη η Δρόπολη στήριξε τον Ράμα για τους παραπάνω λόγους. Η αξιοποίηση ανθρώπων γαλουχημένων με τις αρχές και τις πρακτικές της κομμουνιστικής δικτατορίας της οποίας υπήρξαν υπέρμαχοι, είναι ενδεικτική της εισδοχής των μηχανισμών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα τεκταινόμενα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Η πανωλεθρία που δεν ήρθε

Πολλά τοπικά και ελλαδικά ΜΜΕ μιλούν για την πανωλεθρία της ΕΕΜ καθώς εξέλεξε δύο μόνο βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο. Αν στην προηγούμενη βουλή είχαμε 5 ή έστω 3 Έλληνες Βουλευτές τότε θα μπορούσαμε όντως να μιλάμε για πανωλεθρία. Έχουμε όμως τον ίδιο αριθμό Ελλήνων Βουλευτών που είχαμε και στην προηγούμενη βουλή. Αποτελεί ενδεχομένως ήττα η μη εκλογή Τάβου αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην μοναδική περίπτωση που οι Έλληνες βουλευτές είχαν στην βουλή την δύναμη να γλυτώσουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό από μια καταστροφή καταψηφίζοντας την διοικητική διαίρεση του 2014, ο Μάρτος του ΚΕΑΔ αποσκίρτησε στο Σοσιαλιστικό και ο Τάβος απείχε από την ψηφοφορία. Μόνος Έλληνας που ψήφισε υπέρ του εθνικού συμφέροντος ήταν ο Ντούλες του ΚΕΑΔ. Τους Βουλευτές τους θέλουμε για να κάνουν πολιτική και αν μιλάμε για εθνική πολιτική τότε μάλλον δεν χάσαμε τίποτα στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου