Μεγάλος νικητής των εκλογών ο Ράμα - Σάρωσε στην ελληνική μειονότητα και ισοπέδωσε το κόμμα του Ιλίρ Μέτα

Μεγάλος νικητής των εκλογών ο Ράμα - Σάρωσε στην ελληνική μειονότητα και ισοπέδωσε το κόμμα του Ιλίρ Μέτα

Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία δείχνει να είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα με τις πιθανότητες για την αντιπολίτευση να έχουν εξαντληθεί. Αυτή την στιγμή έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις εκτός των Τιράνων όπου η διαδικασία προχωρά πολύ αργά. Συγκεκριμένα σε ολόκληρη την Αλβανία έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε 4865 εκλογικά κέντρα από τα 5199 με τα εως τώρα αποτελέσματα να δίνουν 74 έδρες στο Σοσιαλιστικό κόμμα και ποσοστό 48.66% ενώ το Δημοκρατικό κόμμα κερδίζει 59 έδρες με ποσοστό ψήφων 39.39% . Στην περιφέρεια Τιράνων έχουν καταμετρηθεί εως τώρα 993 εκλογικά κέντρα από τα 1243 με το Σοσιαλιστικό κόμμα να κερδίζει 18 έδρες και το Δημοκρατικό 15 και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η κατανομή των εδρών όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των υπολοίπων εκλογικών κέντρων όχι όμως να αλλάξει και το συνολικό αποτέλεσμα στη χώρα.

Εδώ και λίγη ώρα ξεκίνησε και η διαδικασία καταμέτρησης των ονομαστικών ψήφων των υποψηφίων βουλευτών για τις εκλογικές έδρες, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τα Τίρανα τα οποία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο καταμέτρησης σταυρών στα κόμματα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι εαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες υποψήφιος με το Δημοκρατικό στην περιφέρεια Τιράνων αλλά και ο Νίκος Κούρης στην Περιφέρεια Αυλώνα με το Σοσιαλιστικό, θα καταφέρουν να εκλεγούν. Παρόλο που και οι δυο είναι σε εκλόγιμες θέσεις, δεν θα πρέπει να τους προσπεράσουν με συγκεκριμένο (υψηλό) αριθμό σε σταυρούς υποψήφιοι από χαμηλότερες θέσεις στην λίστα. Ο τρίτος υποψήφιος της μειονότητας, Βαγγέλης Τάβος είναι ήδη γνωστό από τα αποτελέσματα του κόμματος του LSI, πως έχασε την βουλευτική έδρα στο Αργυρόκαστρο.

Το κόμμα LSI το οποίο αρκετοί εκτιμούσαν πως θα είναι ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς είχε ήδη συμφωνήσει με το Δημοκρατικό κόμμα για συνεργασία, δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους καθώς εκτός απροόπτου οι έδρες που κατάφερε να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές είναι μόλις 4 έναντι 19 που είχε εκλέξει το 2017. Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στην Αλβανία είχαν προβλέψει σωστά την μεγάλη του πτώση. Το LSI είναι το κόμμα του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα ΠτΔ παρέδωσε τα ηνία του κόμματος στην σύζυγο του Μόνικα Κρυεμάδι.

Η έκπληξη των φετινών εκλογών ήταν το κόμμα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) του Tom Doshi, το οποίο κερδίζει 3 έδρες και δήλωσε από νωρίς την πρόθεση του να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό κόμμα σε περίπτωση που δεν κέρδιζε την αυτοδυναμία. Ο Doshi αποτελεί κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ καθώς έχει κηρυχθεί persona non grata για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, μάλιστα αρκετές ήταν οι φορές όπου η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα πήρε θέση εναντίον του, είτε ζητώντας από την εκλογική επιτροπή να μην επικυρώσει την υποψηφιότητα του, είτε ζητώντας από τον κόσμο να μην τον ψηφίσει.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως το κόμμα του Ράμα βρέθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στους δήμους όπου διαβιοί η ελληνική μειονότητα, Χιμάρα, Δρόπολη και Φοινίκι. Η τοπική αυτοδιοίκηση στους δήμους αυτούς είναι υπό τον έλεγχο του Ράμα καθώς οι δήμαρχοι έχουν το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, πέραν αυτού σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα με το μέτρο της 14ημερης καραντίνας.

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο Ράμα, καθώς κατόρθωσε κάτι που ίσως και ο ίδιος δεν πίστευε, να κερδίσει την αυτοδυναμία διασφαλίζοντας τις απαιτούμενες έδρες και ταυτόχρονα να ισοπεδώσει το κόμμα του Ιλίρ Μέτα με τον οποίο βρισκόταν σε καθεστώς βεντέτας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου