Αλβανικές εκλογές: Οι αμυδρές ελπίδες της αντιπολίτευσης

Αλβανικές εκλογές: Οι αμυδρές ελπίδες της αντιπολίτευσης

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Μπάσα περί συντριβής του Ράμα;

Τη στιγμή που η «αυλαία των εκλογών» στην Αλβανία πέφτει με θρίαμβο του Ράμα που ούτε ο ίδιος περίμενε, πριν από λίγο ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «ακόμα δεν τελείωσε τίποτα».

Με 40% ενσωμάτωση, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 77 έδρες (σ.σ. χρειάζονται 71 για αυτοδυναμία), έναντι 56 της αντιπολίτευσης, 5 του LSI και 2 του PSD.

Το εκλογικό σύστημα στην Αλβανία είναι περιφερειακό, δηλαδή δεν έχει σημασία το συνολικό ποσοστό για την κατανομή των 140 εδρών αλλά αυτό που λαμβάνουν σε κάθε περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κόμμα φαίνεται ξεκάθαρα πως πάει με άνεση για την τρίτη τετραετία. Ωστόσο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει πως τίποτα δεν τελείωσε γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, μετρήθηκαν αρχικά οι κάλπες εκείνες που θεωρούνται «κάστρα» του Σοσιαλιστικού και τώρα που θα έρθουν οι «καλές» κάλπες θα γίνει η μεγάλη ανατροπή. Πάντως ακόμη και αν ο Μπάσα υπερβάλει, δεν είναι δύσκολο να αλλάξει μία έδρα ανά περιφέρεια. Κάτι που σημαίνει πως το 77 μπορεί να γίνει 65.

Ψάξαμε μια μια τις περιφέρειες και καταλήξαμε στο εξής:

Σε πέντε περιφέρεις το αποτέλεσμα «κλείδωσε» και δεν αλλάζει. Αυτές είναι οι Αυλώνα (8-4), το Αργυρόκαστρο (3-1), το Μπεράτι (4-2-1), η Ντίμπρα (2-3) και το Κούξι (1-2).

Στη Λέζα (αυτή τη στιγμή 3-4) υπάρχει περίπτωση να πάρει μία έδρα το LSI όχι όμως από το ΣΚ αλλά από το ΔΚ.

Στις υπόλοιπες 6 Περιφέρειες, το ΔΚ δεν είναι πολύ μακριά στο να πάρει από μία έδρα ακόμα και όπως δείχνουν οι αριθμοί, όλες από το ΣΚ. Στην πρωτεύουσα μάλιστα όπου οι έδρες είναι 36 και η ενσωμάτωση μικρότερη (20%), δεν αποκλείεται να αλλάξουν και 2 έδρες. Οπότε, αν συνωμοτήσει το σύμπαν και συμβούν όλα αυτά, ο Ράμα θα έχει 70 έδρες. Χρειάζεται μόνο μία για να κάνει κυβέρνηση και μάλλον δεν θα δυσκολευτεί γιατί το τέταρτο κόμμα, το PSD που κατέβηκε ανεξάρτητο, δήλωσε ήδη πρόθυμο για συνεργασία.

Δεν ξέρουμε αν ο Μπάσα, πίστευε πραγματικά τη δήλωση του. Ερμηνεύτηκε πιο πολύ ως εμψύχωση στους αντιπροσώπους του στα περιφερειακά κέντρα εκλογών όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση. Ο ίδιος αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά του κόμματός του αλλά όχι εις βάρος του Κυβερνόντος κόμματος αλλά του κυρίου συμμάχου του του LSI. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 39% και μάλλον σκέφτεται πιο πολύ το ψυχολογικό όριο του 40% για την παραμονή στην αρχηγία του κόμματος, παρά την ίδια την εξουσία.

Του συνεργάτη μας στους Αγίους Σαράντα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου