Αλβανικές εκλογές: Από την ηλεκτρονική ψήφο των αποδήμων στον αποκλεισμό τους

25/04/21, 14:32
Κατηγορία: Απόψεις / Συντάκτης: Newsroom

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακήρυξη της ημερομηνίας διεξαγωγής των αλβανικών εκλογών τον Σεπτέμβρη του 2020, άρχισε να τρέχει το project της αλβανικής κυβέρνησης και της αλβανικής εκλογικής επιτροπής για την ψήφο όσων Αλβανών πολιτών ζουν στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές το όλο εγχείρημα εγκαταλείφθηκε με τους αρμόδιους να επικαλούνται δυσκολίες στην υλοποίηση του.

Παράλληλα, έτρεχε και μια άλλη καμπάνια που αφορούσε τα ληγμένα έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητες) περίπου 800.000 Αλβανών πολιτών. Σκοπός της καμπάνιας ήταν η κινητοποίηση των πολιτών ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ανανέωση των εγγράφων για να μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές. Τελικά, λίγο πριν τις εκλογές αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειας των ληγμένων εγγράφων και αυτό διότι οι αρμόδιοι είχαν ξεκάθαρη εικόνα πως οι περισσότεροι εκ των πολιτών που δεν είχαν ανανεώσει τα έγγραφα τους ζούσαν στο εξωτερικό και αδυνατούσαν να επισκεφθούν την χώρα για να κάνουν τις διαδικασίες.

Έτσι λοιπόν, ενώ η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με ενδείξεις πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όσοι ζουν εκτός της χώρας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τελικά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (μια εβδομάδα πριν τις εκλογές) με πρόφαση την προστασία από την εξάπλωση του Covid-19 οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα αποκλείστηκαν. Για την αστεία αυτή δικαιολογία ο Ράμα επιστράτευσε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξάπλωση του Covid-19 στην χώρα, παρόλα αυτά κανένας δεν πείστηκε πως η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τις εκλογές.

Την χρονική περίοδο όπου τα θέματα της ηλεκτρονικής ψήφου των αποδήμων και η ανανέωση των εγγράφων ήταν προς συζήτηση, τα κρούσματα του Covid-19 σε Ελλάδα και Αλβανία ήταν στο ζενίθ. Παραδόξως ενώ τα νέα κρούσματα άρχισαν να δείχνουν υπό έλεγχο και οι πολίτες των δύο χωρών ξεκίνησαν να εμβολιάζονται, λήφθηκε η απόφαση αυστηρής καραντίνας όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα στην Αλβανία. Στο μεταξύ, ο Ράμα με κάθε ευκαιρία καυχιόταν για το πόσο καλά αντιμετωπίζει την πανδημία η χώρα του.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσοι Αλβανοί πολίτες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα της Κακαβιάς προς Αλβανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις καθώς το αλβανικό συνοριακό φυλάκιο υπολειτουργούσε. Στα πλαίσια της διαδικασίας εισόδου στη χώρα, ένας προς ένας κλήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πως γνωρίζουν και αποδέχονται τους όρους της 14ημερης καραντίνας που επιβάλει η αλβανική κυβέρνηση. Εμμέσως οι πολίτες ενημερώθηκαν πως μπορούν να εισέλθουν στην Αλβανία αλλά δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους ούτε για να ψηφίσουν. Φυσικά ούτε λόγος για μέτρα προστασίας και αποστάσεις ασφαλείας στα σύνορα.

Αυτός είναι ο Ράμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: