Όσο και να θέλετε εμείς δεν ξεχνάμε

Όσο και να θέλετε εμείς δεν ξεχνάμε

Η Εισαγγελία των Τιράνων ολοκλήρωσε την έρευνα για τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha στις 8 Δεκεμβρίου 2020 στην οδό "Dritan Hoxha" στο κέντρο των Τιράνων.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε το θύμα, αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για «έγκλημα δεύτερου βαθμού».

Από τις έρευνες που διενήργησε η Εισαγγελία των Τιράνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Rasha ήταν άοπλος όταν πυροβολήθηκε στις πρώτες ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 2020.

Το ψεύτικο όπλο που βρέθηκε 200 μέτρα μακριά από τη σκηνή σύμφωνα με την ανάλυση DNA δεν ανήκει στον Klodian Rasha, καθώς δεν εντοπίστηκαν ίχνη επάνω του.

Οι νέες κατηγορίες ανακοινώθηκαν στον αστυνομικό όποιος κρατείται από τη στιγμή της σύλληψης. Αρχικά συνελήφθη με την κατηγορία "Δολοφονία που υπερβαίνει τα όρια της απαραίτητης προστασίας". Έρευνες αποκάλυψαν ότι η δολοφονία ήταν σκόπιμη και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί Μέσα σε λίγες μέρες, ο φάκελος θα υποβληθεί στο Δικαστήριο των Τιράνων.

Ο Klodian Rasha σκοτώθηκε τις πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 2020 και πυροβολήθηκε από απόσταση 5 μέτρων από τον αστυνομικό Nevaldo Hajdaraj. Τα πλάνα από κάμερες ασφαλείας που κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία των Τιράνων δείχνουν ξεκάθαρα τη δράση της αστυνομίας

Η δολοφονία προκάλεσε οργή στους Αλβανούς πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για αρκετές ημέρες σε διάφορες πόλεις. Πολλοί από τους διαδηλωτές συνοδεύτηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν λόγω της βίας που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με την αστυνομία. Εξαιτίας του περιστατικού παραιτήθηκε και ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Ράμα.

Αρκετοί συμπατριώτες μας παρομοίασαν την δολοφονία του Rasha με αυτή του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Δεν συμφωνούμε, διότι στην μια περίπτωση εμπλέκεται ένας αστυνομικός που έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του και στην άλλη, αυτή του Κωνσταντίνου, έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας και εν ψυχρώ εκτέλεση.

Κάτι όμως το οποίο μπορούμε να συμπεράνουμε παρακολουθώντας να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης Rasha, είναι πως όταν υπάρχει μοχλός πίεσης, οι διαδικασίες προχωρούν σε χρόνο ρεκόρ. Στην προκειμένη περίπτωση ο μοχλός πίεσης ήταν η λαϊκή κατακραυγή κάτι που όλοι οι πολιτικοί απεχθάνονται, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Εμείς οι Έλληνες μειονοτικοί έχουμε μοχλό πίεσης προς την αλβανική κυβέρνηση για εκείνο το δόλιο πόρισμα της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα; Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Δένδια έχει δηλώσει πως παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο στην σύναψη συμφωνιών και στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα φαίνεται να έχει παραιτηθεί του όλου θέματος, αφήνοντας στο έλεος του Θεού, τόσο την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, όσο και τους Έλληνες της μειονότητας οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τόσο τον δολοφονημένο άνθρωπο, όσο και να διατρανώσουν τη φωνή τους για ελευθερία και ισότητα.

Όπως όλα δείχνουν δεν είναι μόνο η αλβανική κυβέρνηση που ελπίζει να ξεχαστεί το θέμα...

Εμείς όμως όσο και να θέλετε, δεν ξεχνάμε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου