Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο στόχαστρο ένθεν κακείθεν των συνόρων

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο στόχαστρο ένθεν κακείθεν των συνόρων

Με θυμό και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να μπαίνει στο στόχαστρο διαφόρων κύκλων εντός και εκτός των συνόρων η Βορειοηπειρωτική κοινότητα.

Η αρχή έγινε με την καταδίκη του Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα, γαμπρού του Χιμαριώτη εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, σε 8,5 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ για «Διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «Συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση».

Η στοχοποίηση του Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα έγινε με πρόφαση την συμμετοχή του σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες το 2018 (λίγους μήνες πριν την δολοφονία του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα) για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας που παρέχει Αυτονομία στην Βόρειο Ηπειρο. Ενα έγγραφο στο οποίο η Αλβανία είναι συμβαλλόμενο μέρος και μέχρι σήμερα παραμένει σε ισχύ καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη απόφαση αναίρεσής του. Οι λόγοι όμως είναι προφανείς: ο εκφοβισμός και η εκδίωξη των Βορειοηπειρωτών από την γη των προγόνων τους.

Κι ενώ περιμέναμε την αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας και των ελληνικών κομμάτων σχετικά με το γεγονός αυτό, έρχεται η δήλωση του συμπατριώτη μας Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη που ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνει τους Βορειοηπειρώτες με τους Αλβανούς.

Σε δήλωσή του σχετικά με τον κορωναϊό αφήνει να εννοηθεί πως τα κρούσματα στα Γιάννενα αυξάνονται από «περιστατικά που έρχονται από την Αλβανία με έγκριση του Ελληνικού ΥΠΕΞ», δημιουργώντας έτσι αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη την ώρα που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, πως τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται αφορούν ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες που «φυλάττουν Θερμοπύλες» στα ερημωμένα χωριά του βόρειου τμήματος της Ηπείρου και ανέρχονται σε 13 άτομα, όλοι τους Έλληνες πολίτες.

Είναι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι που στις εκλογές ζητούσε την ψήφο τους. Είναι οι ίδιοι για τους οποίους έβγαζε πύρινους λόγους σε ημερίδες για το Βορειοηπειρωτικό.

Σήμερα στιγματίζει σαν Αλβανούς μια ολόκληρη ελληνική κοινότητα υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τους 13 ηλικιωμένους νοσηλευόμενους Βορειοηπειρώτες σαν υπαίτιους ενός ενδεχόμενου σκληρού lockdown στα Γιάννενα των 160.000 κατοίκων!

Προσπαθεί με αυτόν τον ανήθικο τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στρέφοντας τους Γιαννιώτες κατά των Βορειοηπειρωτών, δημιουργώντας διχόνοια μεταξύ Ηπειρωτών για να καλύψει την δικιά του ανεπάρκεια δίνοντας έτσι το πάτημα στους Αλβανούς να τρίβουν τα χέρια τους από την χαρά.

Στα δύο παραπάνω περιστατικά ήρθε να προστεθεί κι ένα τρίτο, που αφορά νεαρή εγκυμονούσα Βορειοηπειρώτισσα (κάτοχο ελληνικής ταυτότητας) η οποία παρουσίασε επιπλοκές και προκειμένου να σώσει την ζωή του αγέννητου ακόμη μωρού της αναγκάστηκε να εισέλθει στην Ελλάδα από μη θεσμοθετημένο σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, ώστε να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Θεσπρωτίας και να λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Αντί αυτού όμως συνελήφθη μαζί με τον σύζυγο της από αστυνομικούς του τμήματος Ηγουμενίτσας, κι ενώ διαχρονικά οι αστυνομικοί της περιοχής έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει τους Βορειοηπειρώτες, βρέθηκε ένας αστυνομικός επηρεασμένος ίσως και από το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε ο κ. Καχριμάνης να εξαντλήσει όλη του την αυστηρότητα επιβάλλοντας στο ζευγάρι των Ελλήνων από την Βόρεια Ήπειρο πρόστιμο ύψους 11.000 ευρώ.

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις από την Αλβανία για την καταδίκη του συμπατριώτη μας Μόντη Κολίλα, υπενθυμίζοντας στην γείτονα φίλη πως με πρακτικές εποχής Χότζα το μόνο που θα καταφέρει είναι η περαιτέρω απομάκρυνση της από την ευρωπαϊκή οικογένεια μέλος της οποίας προσπαθεί να γίνει.

Καλούμε τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη να ανασκευάσει τις δηλώσεις του διότι προσβάλει με τον πιο απαράδεκτο τρόπο τόσο την ελληνικότητα των Βορειοηπειρωτών όσο και την ανθρώπινη υπόστασή τους. Κι αυτό σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, για το οποίο οι Βορειοηπειρώτες Αγωνιστές και μετέπειτα Εθνικοί Ευεργέτες συνεισέφεραν τα μέγιστα.

Καλούμε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία διαγράφοντας το πρόστιμο του νεαρού ζευγαριού Βορειοηπειρωτών που αγωνίζονται να φέρουν στην ζωή ένα Ελληνόπουλο, την ώρα που η υπογεννητικότητα στη πατρίδα μας έχει χτυπήσει κόκκινο.

Τέλος, ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα για την έμπρακτη στήριξή της προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό παρέχοντας δωρεάν Rapid Test στους Δήμους Φοινικαίων και Δερόπολης στην δύσκολη αυτή περίοδο που όλοι και όλα δοκιμάζονται από την πανδημία του κωροναϊού.

Συνυπογράφουν:
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, έτος ιδρύσεως 1920 - Αθήνα
Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας
Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ»
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Λευκάδας
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο Αγιος Δονάτος»
Σύλλογος Διβριωτών Βορείου Ηπείρου
Νεολαία Βορειοηπειρωτών
Αδελφότητα «Παναγιά Κωσταρίτισσα»
Αδελφότητα Γριάσδανης Βορείου Ηπείρου "ο Αγ. Αθανάσιος"
Αδελφότητα Σμίνετσης Βορείου Ηπείρου " ο Αγ. Νικόλαος"

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου