Γεωπολιτικό σταυρόλεξο

Γεωπολιτικό σταυρόλεξο

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ βαλκανικό έθνος που εμφανίστηκε με γεωπολιτικές φιλοδοξίες στον ορίζοντα είναι το αλβανικό. Προηγήθηκε η Βουλγαρία, της οποίας οι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν αρχικά στη Μακεδονία την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα και οριστικά στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο το 1913. Ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, οι περιφερειακές φιλοδοξίες της οποίας προσέκρουσαν στον Ψυχρό Πόλεμο, και πολύ αργότερα η διευρυμένη Σερβία του Μιλόσεβιτς, που κατέληξε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Αυτά είναι πολύτιμα ιστορικά μαθήματα για αναδυόμενους βαλκάνιους εθνικισμούς.

Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ βρήκε αρχικά έδαφος στη συντετριμμένη Σερβία, από την οποία απέκοψε χο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια στη ΠΓΔΜ, στο ανατολικό χτήμα της οποίας εμπέδωσε τη διοικητική αυτονομία του, αναμένοντας την ευκαιρία της πλήρους ανεξαρτησίας. Αλλά δεν σταματά εδώ. Ήδη έχει ανακινήσει -στην αρχή σε επίπεδο περιθωριακών γραφικοτήτων, ήδη σε επίπεδο πολιτικών κινητοποιήσεων- ζήτημα διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος. Αιχμή του δόρατος οι Τσάμηδες, οι οποίοι έχουν διατυπώσει νομικά και πραγματολογικά παράλογες αξιώσεις για την ελληνική Ήπειρο αλλά και τη βορειοδυτική Μακεδονία (Φλώρινα-Καστοριά). Επίσης χρησιμοποιούν επικοινωνιακές μεθόδους δυτικού ύφους, ώστε να ακουστούν από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως π.χ. η (φαιδρή) κατηγορία ότι το ελληνικό κράτος διέπραξε μεταπολεμικά εθνοκάθαρση εναντίον των Τσάμηδων (!). Φτάνουν δε στην ιστορική αμφισβήτηση της ιδρυτικής πράξης της Αλβανίας το 1913, κατά την οποία «αδίκως δεν συμπεριελήφθησαν καθαρά αλβανικές περιοχές στο αλβανικό βασίλειο».ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ και ψύχραιμη ανάλυση του αλβανικού εθνικισμού οφείλει να λάβει υη’ όψιν της τα ισχυρά και τα ασθενή του σημεία Ασφαλώς ευνοείται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνοχής, άρα της ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, και τη γενικότερη διεθνή ρευστότητα. Επίσης διαθέτει χρηματοδότηση από τις μεγάλες αλβανικές κοινότητες του εξωτερικού (κυρίως Κοσοβάρων, που είναι και οι φορείς του αλβανικού ψευδοαλυτρωτισμού). Επικαλείται την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα Τέλος, σύμμαχος, αρωγός και πάτρωνάς του είναι η Τουρκία, που μέσω της συνεργασίας της με το αλβανικό στοιχείο επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της μέχρι το Δυρράχιο και την Αδριατική (σε εποχές μάλιστα ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων στο Ιόνιο).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, η Ελλάδα αποτελεί κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρούς συμμάχους. Η δημοκρατική δομή της ελληνικής Πολιτείας δεν επιτρέπει μομφές περί διακρίσεων, οι δε θρησκευτικές μειονότητες, κοινότητες μεταναστών κλπ. χαίρουν όλων των δικαιωμάτων που προβλέπονται. Ειδικότερα οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, η πρόσδεση του αλβανικού εθνικισμού στο άρμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής θα θέσει την Αλβανία εκτός πορείας εκσυγχρονισμού και θα εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή της πορεία, τη στιγμή που η Τουρκία απομακρύνεται από το δυτικό κόσμο και η εξωτερική πολιτική Νταβούτογλου αμφισβητείται πλέον ανοιχτά.


ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης
Ελεύθερος Τύπος - Βορειοηπειρωτικά

Αλβανικά πρωτοσέλιδα Κυριακής
Αλβανικά πρωτοσέλιδα Σαββάτου
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη