Ο COVID-19 στη Βόρειο Ήπειρο και η ελληνική αδιαλλαξία

Ο COVID-19 στη Βόρειο Ήπειρο και η ελληνική αδιαλλαξία

Ολόκληρη η ανθρωπότητα διανύει μια πρωτόγνωρη και αβέβαιη κατάσταση και αν μη τι άλλο οι ατομικές και συλλογικές της ελευθερίες τίθενται στο περιθώριο, ένεκα της πανδημίας του COVID – 19.

Ερχόμενοι τώρα στα καθ' ημάς, αντικρίζουμε μια άκρως ανησυχητική κατάσταση η οποία δεν είναι μόνον υγειονομική. Πρωτίστως οι ανάγκες των Βορειοηπειρωτών για υγειονομική περίθαλψη και δευτερευόντως η παραμονή τους στην πατρώα τους γη.

Χωρίς νοσοκομεία, σε συνθήκες που θυμίζουν μια ξεπερασμένη για τις αναπτυγμένες χώρες, σκληρή εποχή, πασχίζουν να ζήσουν. Και σα να μην έφτανε αυτό, έρχονται αντιμέτωποι με την ελληνική πολιτεία η οποία τους περιθωριοποιεί και τους αφήνει έρμαια των δεινών τους. Τι κι αν εκείνοι έχουν εργαστεί στην Ελλάδα, φορολογούνται ακριβώς όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, χρήζουν δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης και ουσιαστικά πληρώνουν το «λάθος» της επιστροφής στο πατρικό τους σπίτι και αυτό μόνο και μόνο για να μην ερημώσει ο τόπος και βρεθεί άλλος «χαλίφης στη θέση του χαλίφη»!

Είναι πια γεγονός πως η ελληνική πολιτεία της διπλωματίας και του δυτικισμού, κωφεύει και σιωπά. Αντιμετωπίζοντας τους Βορειοηπειρώτες ως ανθρώπους δευτέρας «διαλογής».

Υπάρχουν όμως Έλληνες στην Αλβανία που αυτές τις μέρες κατόρθωσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της; Φυσικά και υπάρχουν.

Όμως ως εξαίρεση στον κανόνα των πολλών!

Η Ελλάδα συνεχίζει να εγκλωβίζει πολλούς ανήμπορους Βορειοηπειρώτες στην δαπανηρή γραφειοκρατία της. Συνεχίζει να ζητά πλείστα όσα έγγραφα και αποδείξεις για τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα, όπως: συμβόλαιο κατοικίας, κάρτα ανεργίας και άλλους διάφορους λογαριασμούς. Επιπλέον αυτό το διάστημα απαιτεί ένα σχετικά πανάκριβο COVID – TEST και επιβάλλει την 7μερη καραντίνα σε ανθρώπους που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Ενώ ταυτόχρονα αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοί της σε ποικίλες υπηρεσίες μεροληπτούν. Τι κι αν η πλειονότητα των Βορειοηπειρωτών είναι και επίσημα κάτοχος ελληνικής Α.Τ., που έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες προξενικές αρχές της Ελλάδος στην Αλβανία, οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες απαιτούν κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Τέλος, με απλή λογική, η Ελλάδα που χρήζει τους Βορειοηπειρώτες και επίσημα Έλληνες πολίτες, δεν προσπαθεί να απαλύνει έστω τον πόνο τους και ουσιαστικά οδηγεί όλα τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στο μαζικό ξεριζωμό.

Ας ευχηθούμε να υπάρξει επιτέλους ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Όπου υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν και οι αντίστοιχες λύσεις.

Ο Στοχαστής

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου