Για ποιό «Αλβανικό Έπος» μας μιλάτε;

Για ποιό «Αλβανικό Έπος» μας μιλάτε;

Οκτώβρης του 1940…

Φωτιά και λαύρα στο ιστορικό Καλπάκι και οι μνήμες, παρά τα ογδόντα χρόνια που έχουν περάσει, συνεχίζουν να παραμένουν νωπές, για να συγκρίνονται μαζί τους οι καιροί και οι χρόνοι που ακολούθησαν. Σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν οι αγωνιστές στα ιστορικά βουνά της Ηπείρου και μαζί με την κατατρόπωση του φασισμού, ξεπλήρωναν τα οφειλόμενα ελευθέρια της Ελλάδος προς τη χαροκαμένη Βόρειο Ήπειρο.

Άνθρωποι που άφησαν γονείς, αδέλφια, συζύγους και τέκνα, δε δίστασαν να ριχτούν με ορμή στον αγώνα για τη λευτεριά. Και σίγουρα οι περισσότεροι απ' αυτούς είχανε επίγνωση της δικής τους ατομικής θυσίας. Προχώρησαν μέσα στον άγριο χιονιά για να αντικρίσουν από κοντά τη γη του Πύρρου και να την απαλλάξουν από τις πολλές αδικίες που τη βάραιναν. Χωρίς να προβαίνουμε σε πολλές και αναλυτικές επεξηγήσεις, η προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς την κατεχόμενη ηπειρωτική μεθόριο, συνοδεύονταν από την βορειοηπειρώτικη ανδρεία, ανδρών και γυναικόπαιδων. Στάθηκαν ανάχωμα στην αλβανική μανία, που σε συνεργασία με τον ιταλο – γερμανικό άξονα, κατέστρεφε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της, ειδικότερα τις ζωές και τις περιουσίες των γηγενών Ελλήνων του Αργυροκάστρου, των Αγίων Σαράντα, της Χειμάρρας, της Πρεμετής και της Κορυτσάς. Ενώ δε θα πρέπει να παραλείψουμε και τους βλαχόφωνους Έλληνες της Μουζακιάς, οι οποίοι κατά τις μαρτυρίες των Βορειοηπειρωτών, είχανε στήσει υπαίθρια γλέντια περιμένοντας τους ελευθερωτές.

Οι δικοί μας Έλληνες, οδηγούσαν τον Ελληνικό Στρατό στα δύσκολα μονοπάτια, τάιζαν και κυριολεκτικά ξεψείριζαν τους οπλίτες, ούτως ώστε όλο και πιο θαρρετά να επιδίδονται στον αγώνα. Με απαράμιλλο θάρρος, οι γυναίκες μας, προχωρούσαν εν μέσω ναρκοπεδίων και γκρεμών για να υποστηρίξουν την πολυπόθητη λευτεριά τους. Η τρίτη και η τελευταία απελευθέρωση της Ηπείρου μόλις είχε συντελεστεί… Κι όμως, τίποτε δεν αποδόθηκε όπως δικαίως θα έπρεπε στη νικηφόρα Ελλάδα.

Από εκείνη τη στιγμή «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά…», έτσι όπως συμβαίνει και επί των ημερών μας!

Ογδόντα έτη μετά, με μια επίσημη ευρωπαϊκή Ελλάδα να λησμονά τα κεκτημένα και να δηλώνει θρασύτατα πως το έπος ήταν «αλβανικό». Ωστόσο οι συμπατριώτες και οι ιθύνοντες της μητέρας πατρίδας μας, δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως συνοδοιπόρος του Ελληνικού Αγώνα κατά το 1940, ήταν και οι σκλαβωμένοι Ηπειρώτες, που εν γνώσει της παραμένουν ακόμη ξένοι στην ίδια τους τη γη. Το Έπος της Βορείου Ηπείρου, θα έχει πάντοτε χαρακτήρα και ταυτότητα.

Χρονογράφος

Δύο χρόνια χωρίς τον γενναίο αετό της Βορείου Ηπεί...
Βουλιαράτες Βόρεια Ήπειρος, εδώ αναπαύονται μόνο ...
 
  1. Σχόλια (9)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (9)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ρε που φτάσαμε. Να λένε οι Αλβανοί για ιστορία χωρίς να έχουν καν να επιδείξουν κάτι ιστορικο. Ακόμα και η γλώσσα τους απέκτησε αλφάβητο πριν 100 χρόνια περίπου

This comment was minimized by the moderator on the site

1-11-2020.
Μερικοί γράφουν λές και το blog είναι φτειαγμένο από Αλβανούς. Νροπή τους.
Τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας ήσαν τουρκοκρατούμενα για 400 χρόνια. Οι βορειοηπειρώτες στερούνται της εθνικής ελευθερίας για 567 χρόνια. Διατηρούν την Ελληνική Εθνική Συνείδηση για 567 χρόνια (για να μην πώ από το 146 π.χ., δηλαδή 2.166 χρόνια...).

This comment was minimized by the moderator on the site

Ψέμα είναι η προέλευση και η ιστορία σας που χωράει σε μπλοκακι τσέπης.
Μη πιάνετε στο στόμα σας την Ελλάδα που σας ταισε από τη δεκαετία του 90.
Τον πολιτισμό,τα γράμματα,τις τέχνες,την επιστήμη που δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες δεν το βλέπετε ούτε με τηλεσκόπιο.
Ένα ψέμα είναι η μικρή σας ιστορία παλιαλβανοι.
Σκαστε γιατί θα κάνουμε ντου και θα τρέχετε

This comment was minimized by the moderator on the site

Βόρειος Ήπειρος χώματα ελληνικά.
Κωνσταντίνος Κατσιφας αθάνατος ήρωας.
Θα έρθει η στιγμή που θα πληρώσετε νταγκεστανοι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλοι αλβανικά μιλάγανε κ μιλάνε ακόμα κ σήμερα στην Ελλάδα οπότε πια βόρειο ειπειροσ λέτε όλος ο κόσμος το ξέρει ότι δεν ειπιξαν μάθετε προτα ειστορια

This comment was minimized by the moderator on the site

Ti psemata grafete . Esis mono me psemata kanete tin xistoria. Kai gia ton Skenderbei lete o ti sas simferei. Gelate ton e aytosas kai nomizete pos sas pistevoun. Elada eine Albania kai oxi Albania -Elada. Sinexa mono vlakies akoume. Vre i Elada opu kai na pas mono Alvanika akous. I Arvanites eine pantou.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΉΠΕΙΡΟΣ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΊΑ.
ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΊΔΕΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

και μετά ξυπνήσατε πόσο νομίζετε ότι θα σας σας πιστεύουν με αυτά τα ψέματα πάρτε απόφαση επιτέλους και βόρειος και νότιος ειπειροσ έινε Αλβανικά εδάφη

This comment was minimized by the moderator on the site

Γεια σας ρε αδέρφια. Ο παππούς μου πολέμησε εκεί. Έκανε να δει τον πατέρα του με όλους αυτούς τους πολέμους σχεδόν δέκα χρόνια. Μιας και ο πατέρας του είχε πάρει μέρος σε βαλκανικούς και στο πόλεμο της Σμύρνης. Αυτοί ήταν άντρες που περπατούσαν με ψηλά το κεφάλι και ας ήταν αγράμματοι! Ήταν άντρες με ιδανικά! Ήταν άντρες που περπατούσαν και έτρεμε η γη. Σήμερα δεν τους φτάνουνε ούτε στο μικρό τους δάχτυλο! Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και ας είμαστε πιο σπουδαγμένοι από αυτούς. Ξεχάσαμε,ξεχνάμε και συνεχίζουμε να ξεχνάμε όλο και περισσότερο. Ζήτω η Ελλάς Ζήτω η βόρεια Ήπειρος!!!

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη