Η Αλβανία οδεύει προς εκλογές δίχως νομικό πλαίσιο και υποδομές

Η Αλβανία οδεύει προς εκλογές δίχως νομικό πλαίσιο και υποδομές

Κατόπιν διαβούλευσης με τις πολιτικές δυνάμεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα ως έχων την αρμοδιότητα εξέδωσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία για τις 25 Απριλίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος αφενός έχει ακυρώσει κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και αφετέρου και κυρίως ενδεχομένως ασκεί την ελάχιστη κατά τους ορισμούς του Συντάγματος δικές του δυνατότητες ώστε να ωθήσει τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να καταλήξουν επιτέλους στους απαραίτητους συμβιβασμούς για το νομικό πλαίσιο περί εκλογών και τη δημιουργία των υποδομών.

Τη στιγμή αυτή η κατάσταση για άλλη μια φορά αναδεικνύει όλες τις συγγενικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Αλβανία. Διαχρονικά στη χώρα οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο εκλογικό νομικό πλαίσιο έχουν γίνει την τελευταία στιγμή ενώ ο μηχανισμός διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κυρίως εκείνος της καταμέτρησης που παραμένει το αδύνατο σημείο συγκροτούνται με τεράστιες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα το τελευταίο εικοσιτετράωρο προ των εκλογών. Ο έντονος έλεγχος απ' τα κομματικά επιτελεία που τοποθετούν φανατικούς οπαδούς στις επιτροπές καταμέτρησης και καταχώρησης υπήρξε εξ άλλου ο μόνιμος λόγος που όσοι έχασαν τις εκλογές να μην αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα.

Έτσι και στην προκειμένη τα κόμματα, κυρίως κυβέρνηση και μείζονα αντιπολίτευση, συμφώνησαν στην πρωτοβουλία του Προέδρου ώστε να ορίσει ημερομηνία εκλογών, χωρίς όμως να έχουν συμβιβαστεί για ουσιαστικά σημεία της εκλογικής μεταρρύθμισης.

Και τι η μεταρρύθμιση αυτή συμφωνημένη απ' τις δύο πλευρές αποτελεί όρο εκ των ουκ άνευ για την έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ. Τον Ιούνιο επετεύχθη με την διαμεσολάβηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ μερική συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος ΣΚ και της αντιπολίτευσης σχετικά με τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου καθώς επίσης και του μηχανισμού εκλογών. Στη συνέχεια το ΣΚ σχεδόν μονομερώς και με τις ψήφους της «διορισμένης αντιπολίτευσης» προέβη σε αναθεώρηση του Συντάγματος σε ότι αφορά τις προεκλογικές συμμαχίες και συμπράξεις καθώς και του εκλογικού συστήματος, ενώ παραμένει αίολο το ποσοστό κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή.

Όλα αυτά χρήζουν πλέον ανάγκης ώστε να ενσωματωθούν στο νομικό πλαίσιο και στην εξεύρεση τρόπων εφαρμογής. Η πόλωση όμως που επικρατεί στις θέσεις των κομμάτων αφήνουν μικρά περιθώρια συνεννόησης και έτσι το επόμενο διάστημα εγκυμονεί κινδύνους περεταίρω όξυνσης του πολιτικού κλίματος. Για άλλη μια φορά ο πολιτικός χρόνος πρόκειται να αναλωθεί στο πεδίο της αμφισβήτησης των εκλογικών διαδικασιών παρά σε αντιπαράθεση προγραμμάτων και πολιτικών.

Οι για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες εκλογές στην Αλβανία παρουσιάζουν προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ΕΕΜ. Τα περιθώρια για την έως σήμερα ανεξάρτητη εκλογικής και κατ επέκταση πολιτική της έκφραση έχουν εκ των τροποποιήσεων του εκλογικού νόμου στενέψει. Και κατ αντιδιαστολή η ανάγκη πολιτικής συσπείρωσης προβάλει ακόμη εντονότερη λόγω του ότι ο γηγενής Ελληνισμός υφίσταται καταπίεσης αλλά και διότι θα πρέπει να συνδράμει ώστε στην Αλβανία να αποκρυσταλλωθούν πιο ξεκάθαρα οι πλατφόρμες που επιθυμούν μεγαλύτερη απεξάρτηση απ' την Άγκυρα άρα και πιο ταχεία προσέγγιση της ΕΕ καθώς επίσης και η επαναφορά στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η πρόκληση συγκερασμού όλων αυτών προφανώς απαιτεί όχι απλά παρακολούθηση αλλά και ανάλογους χειρισμούς. Το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ διαθέτουν την απαραίτητη βούληση και την πείρα τα οποία όμως δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται πιο επιθετική πολιτική προσέγγιση του εκλογικού σώματος και ενωτικές πρωτοβουλίες που θα στηριχθούν χωρίς μικροπολιτικούς δισταγμούς.

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου