Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

26 χρόνια από τους 6 όρους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς την Αλβανική Κυβέρνηση

26 χρόνια από τους 6 όρους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς την Αλβανική Κυβέρνηση

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ισχύσουν για την Ελληνική Μειονότητα που ζει στην Αλβανία άλλα μέτρα από εκείνα που θα ισχύσουν για τις αλβανικές κοινότητες εκτός Αλβανίας». Τη σαφή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προς τα Τίρανα μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη μεταχείριση της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Ήταν 14 Ιουλίου του 1993.

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας απαιτεί τα ίδια δικαιώματα για την ελληνική κοινότητα που ζει στην Αλβανία με εκείνα που ζητεί η Αλβανική Κυβέρνηση για τις αλβανικές κοινότητες στην τέως Γιουγκοσλαβία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Ελληνικής Μειονότητας από την κυβέρνηση των Τιράνων «η απροκάλυπτη αυτή πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών είναι σαφώς απαράδεκτη και άδικη».

Ταυτόχρονα έθεσε έξι προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας:

1. Θα πρέπει να επιτραπεί στον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην ενορία του στο Αργυρόκαστρο. Όλη η εκκλησιαστική περιουσία και τα ιερά θρησκευτικά αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς θα πρέπει να επιστραφούν στις κοινότητες στις όποιες ανήκαν και θα πρέπει να επιτραπεί στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να εξασκούν τη θρησκεία τους ελεύθερα, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη λειτουργία, όπου αυτό αποτελεί επιθυμία του ποιμνίου.

2. Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ίδρυση μειονοτικών σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών και να παρέχει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα υπάρχοντα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλες τις περιοχές όπου κατοικεί αριθμός Ελλήνων και όχι μόνο στις αυθαίρετα καθορισμένες «μειονοτικές περιοχές».

3. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη ανάπτυξη και λειτουργία πολιτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινοτικών οργανώσεων της Ελληνικής Μειονότητας και να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών κοινοτήτων που κατασχέθηκαν από την προηγούμενη κομμουνιστική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, βιβλιοθηκών και πνευματικών κέντρων.

4. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παρενοχλεί και να απολύει αυθαίρετα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας από δημόσιες υπηρεσίες και να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην κεντρική διοίκηση σε όλες τις μειονότητες καθώς και ουσιώδεις προσβάσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

5. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Β.Η. από το 1944 και μετά να επιστρέψουν σε αυτά και να στηρίξει αξιώσεις που θα προβάλλουν για επιστροφή των περιουσιών τους και την επαναγκατάστασή τους στις κοινότητες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

6. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στο δικαίωμα των Αλβανών υπηκόων να δουλεύουν οπουδήποτε εθνική οντότητα αυτοί επιθυμούν, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και να θεσμοθετήσει προγράμματα που αποθαρρύνουν την προκατάληψη και την εχθρότητα προς τους Έλληνες και τις άλλες μειονότητες.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν - Ράμα
Ο Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης Απόστολος Αρσά...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Sample Image

Το πέρασμα του φονικού σεισμού στην Αλβανία (φωτογραφίες)

​Μία περίπου εβδομάδα έχει περάσει από την ώρα που ο καταστροφικός σεισμός έπληξε την Αλβανία, αφήνοντας πίσω του 51 μέχρι στιγμής νεκρούς.Επτά ημέρες σχεδόν μετά, οι κάτοικοι των περιοχών...

02/12/2019, 12:06

Sample Image

Οι απόψεις του Αλβανού αξιωματούχου Εσάντ Πασά Τοπτάνι σχετικά με δημιουργία αλβανικού κράτους

​Eίναι λαός αδαής και με ελαττώματα… Αγαπούν την ακαταστασία και την κλοπήΟ Εσάντ Πασά Τοπτάνι (Esad Pashë Toptani) υπήρξε Αλβανός αξιωματικός του οθωμανικού στρατού και μετέπειτα εκπρόσωπος της Αλβανίας στο...

01/12/2019, 21:37

Sample Image

Συμμετοχή Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε Φόρουμ του ΟΗΕ για τις Μειονότητες

Προωθώντας περεταίρω την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για την ουσιαστική βελτίωση και πρακτική εφαρμογή των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων για τα μέλη και...

01/12/2019, 19:51

Sample Image

Με ιδιαίτερη επισημότητα η υποδοχή της ΕΜΑΚ από

Με ιδιαίτερη επισημότητα η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ, που επέστρεψε χτες το απόγευμα με στρατιωτικό αεροσκάφος από...

30/11/2019, 23:13

Sample Image

Στους 50 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία (φωτο)

Ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού της Τρίτης στο Δυρράχιο, αφήνει πίσω του μια σκληρή πραγματικότητα. 50 νεκροί, 800 τραυματίες, ζωές κατεστραμμένες και οικογένειες οι οποίες ξεκληρίστηκαν. Τα συνεργεία διάσωσης...

29/11/2019, 10:36
Απ' το Facebook μας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη