14 Ιουλίου 1993: Οι 6 όροι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς την Αλβανική Κυβέρνηση

14 Ιουλίου 1993: Οι 6 όροι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς την Αλβανική Κυβέρνηση

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ισχύσουν για την Ελληνική Μειονότητα που ζει στην Αλβανία άλλα μέτρα από εκείνα που θα ισχύσουν για τις αλβανικές κοινότητες εκτός Αλβανίας». Τη σαφή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προς τα Τίρανα μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη μεταχείριση της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Ήταν 14 Ιουλίου του 1993.

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας απαιτεί τα ίδια δικαιώματα για την ελληνική κοινότητα που ζει στην Αλβανία με εκείνα που ζητεί η Αλβανική Κυβέρνηση για τις αλβανικές κοινότητες στην τέως Γιουγκοσλαβία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Ελληνικής Μειονότητας από την κυβέρνηση των Τιράνων «η απροκάλυπτη αυτή πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών είναι σαφώς απαράδεκτη και άδικη».

Ταυτόχρονα έθεσε έξι προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας:

1. Θα πρέπει να επιτραπεί στον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην ενορία του στο Αργυρόκαστρο. Όλη η εκκλησιαστική περιουσία και τα ιερά θρησκευτικά αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς θα πρέπει να επιστραφούν στις κοινότητες στις όποιες ανήκαν και θα πρέπει να επιτραπεί στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να εξασκούν τη θρησκεία τους ελεύθερα, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη λειτουργία, όπου αυτό αποτελεί επιθυμία του ποιμνίου.

2. Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ίδρυση μειονοτικών σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών και να παρέχει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα υπάρχοντα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλες τις περιοχές όπου κατοικεί αριθμός Ελλήνων και όχι μόνο στις αυθαίρετα καθορισμένες «μειονοτικές περιοχές».

3. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη ανάπτυξη και λειτουργία πολιτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινοτικών οργανώσεων της Ελληνικής Μειονότητας και να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών κοινοτήτων που κατασχέθηκαν από την προηγούμενη κομμουνιστική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, βιβλιοθηκών και πνευματικών κέντρων.

4. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παρενοχλεί και να απολύει αυθαίρετα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας από δημόσιες υπηρεσίες και να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην κεντρική διοίκηση σε όλες τις μειονότητες καθώς και ουσιώδεις προσβάσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

5. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Β.Η. από το 1944 και μετά να επιστρέψουν σε αυτά και να στηρίξει αξιώσεις που θα προβάλλουν για επιστροφή των περιουσιών τους και την επαναγκατάστασή τους στις κοινότητες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

6. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στο δικαίωμα των Αλβανών υπηκόων να δουλεύουν οπουδήποτε εθνική οντότητα αυτοί επιθυμούν, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και να θεσμοθετήσει προγράμματα που αποθαρρύνουν την προκατάληψη και την εχθρότητα προς τους Έλληνες και τις άλλες μειονότητες.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν - Ράμα
Ο Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης Απόστολος Αρσά...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Sample Image

Αλβανία Covid-19: 125 νέα κρούσματα και ένας νεκρός

Ένα άτομο που είχε μολυνθεί με τον ιό Covid-19 πέθανε στην Αλβανία τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για εναν 55χρονο από Αυλώνα ο οποίος υπέκυψε στον ιό, αυξάνοντας τον συνολικό...

10/08/2020, 22:10

Sample Image

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Ας φοράμε προσεκτικά τη μάσκα για προστασία της υγείας»

Την παραίνεση-συμβουλή «Ας φοράμε προσεκτικά τη μάσκα για προστασία της υγείας, αποφεύγοντας επίμονα τις μάσκες κάθε μορφής υποκρισίας, η οποία μολύνει επικίνδυνα τις ανθρώπινες σχέσεις», έδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος...

10/08/2020, 21:31

Sample Image

Είσοδος από την Κακαβιά με αρνητικό τεστ Covid-19 και όριο 750 άτομα ανά ημέρα

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε πριν από λίγη ώρα από την αναπληρώτρια κυβερνητική...

10/08/2020, 17:40

Sample Image

Κακαβιά: Για δεύτερη ημέρα 6 ώρες αναμονή και στα δύο ρεύματα

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κακαβιά με αναμονή κοντά στις 6 ώρες για τους ταξιδιώτες. Οι ουρές των αυτοκινήτων προς Ελλάδα αλλά και προς Αλβανία είναι χαρακτηριστικές.Οι καθυστερήσεις από Αλβανία προς...

09/08/2020, 18:20

Sample Image

Αργυρόκαστρο: Ομογενής σκότωσε Αλβανό - Στο στόχαστρο των ακραίων ΜΜΕ η μειονότητα

Σε μια άνευ προηγουμένου λασπολογία και σ' ένα άκρως εθνικιστικό παραλήρημα έχει επιδοθεί εδώ και δύο μέρες αλβανικός ενημερωτικός ιστότοπος της περιοχής του Αργυροκάστρου. Οι αρθρογράφοι, θέλοντας να δώσουν εξαιρετικά...

07/08/2020, 18:55


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη