Η Αλβανία προχωρά το «νόμο Ιωαννίδη» (βίντεο)

Η Αλβανία προχωρά το «νόμο Ιωαννίδη» (βίντεο)

Γιατί βρέθηκε ο Ράμα με τους αθλητές στην Μεγάλη Βρετανία;

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι μοναδικοί αριθμοί που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και δειλά δειλά αλλά σταθερά έχουν πάρει την ανηφόρα αφορούν τα ποσοστά των εξαγωγών μας.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την εξαγωγή ενός αθλητικού νόμου υπάρχει φυσικά πελώρια διαφορά.

Κι όμως, έστω κι ανεπίσημα, ως γεγονός συνέβη.

Η γειτονική μας Αλβανία ζήτησε και έλαβε το νόμο περί αθλητισμού.

Οχι το νέο και «πετσοκομμένο» κατά 80% που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Ιωαννίδη, αλλά τον παλαιότερο, τον προηγούμενο που είχε θεσμοθετημένα τα κίνητρα και τους στόχους.

Η κίνηση, ωστόσο, δεν προήλθε από την κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλιστικό κόμμα στο οποίο ηγείται ο Εντι Ράμα.

Πρώην δήμαρχος Τιράνων, πρώην υπουργός και παλιός αξιόλογος αθλητής του βόλεϊ.

Ο Εντβιν ή Εντι Ράμα ήρθε στην Ελλάδα διαβασμένος για το περιεχόμενο του προηγούμενου αθλητικού νόμου και πέρα από πολιτικές επαφές «έπιασε» την κουβέντα και με διάφορους Αλβανούς ή Βορειοηπειρώτες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στη χώρα μας.

Ζήτησε τη γνώμη τους επί των άρθρων και των διαφόρων προβλημάτων, έτσι ώστε το κόμμα του να προτείνει ένα μοντέρνο, σύγχρονο και ουσιαστικό πρόγραμμα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Για παράδειγμα, συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια επίσκεψη γνωριμίας, όπου συζητήθηκαν ασφαλώς πολιτικά θέματα, αλλά και με τον Φώτη Στρακόσια, για το περιεχόμενο της πρότασης ενός νέου αθλητικού νόμου.

Τα νέα φυσικά έγιναν γνωστά στην αλβανική πρωτεύουσα, δεν ήταν δα και κανένα μυστικό, και -όπως λέγεται- ήδη ετοιμάζονται απαντήσεις με θετικά μέτρα από την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα αποφέρει ποσό 100.000 ευρώ σε κάθε Αλβανό ολυμπιονίκη.

Το πριμ οριοθετήθηκε επίσημα και μάλλον θεωρείται εκ του ασφαλούς υψηλό, αν δεχθούμε ότι σήμερα οι γείτονάς μας δεν διαθέτουν ούτε έναν αθλητή ή αθλήτρια ικανούς για μία ολυμπιακή νίκη, σε οποιοδήποτε άθλημα, σε οποιοδήποτε αγώνισμα.

Στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο από την εποχή Ιωαννίδη, δεν προβλέπεται πουθενά ρητά το ύψος του πριμ σε περίπτωση κατάκτησης ενός ολυμπιακού μεταλλίου.

Προβλέπεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- ό,τι «θέλει ή δύναται ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού»

 

Τάσος Παπαχρήστου - Goalnews

 

Δείτε την παρουσίαση του θέματος απ' το Αλβανικό κανάλι Top Channel όπου αποκαλεί τους αθλητές "Αλβανούς".

 

το βίντεο το είδαμε απο το blog Αριστερά στη Δρόπολη

Αλβανία: Νέος τελωνειακός κώδικας στα πρότυπα της ...
Ναούμ Ντίσιος: «Είμαι Έλληνας, βοηθήστε με»
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Sample Image

Προχωράει η αναστήλωση σημαντικών Ναών στην Αλβανία

Ένα από τα πρώτα μελήματα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, που με συνέπεια το υλοποιεί ακόμη, ήταν, και είναι, η αναστήλωση των ναών ή η...

21/01/2020, 19:24

Sample Image

Αλβανοί Εθνικιστές έσβησαν την Ελληνική γλώσσα από τις δίγλωσσες πινακίδες στο χώρο της Μειονότητας (φωτο)

Συνεχίζονται τα χτυπήματα ανθελληνισμού στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από Αλβανούς εθνικιστές . Αυτή την φορά σειρά έχει ο μειονοτικός Δήμος Φοινικαίων με τους γνωστούς υπόπτους να μουτζουρώνουν...

20/01/2020, 09:45

Sample Image

Ο άγνωστος, υπόγειος «πόλεμος» Τεχεράνης - Τιράνων

Η απέλαση των δύο Ιρανών διπλωματών από την Αλβανία και το πολιτικοθρησκευτικό «παιχνίδι» που παίζεται στη ΒαλκανικήΜε την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών απάντησαν τα Τίρανα στις απειλητικές δηλώσεις του...

19/01/2020, 20:46

Sample Image

Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών - Σκοπός η ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού

Την ανάδειξη όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και την βοήθεια στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, προσδιόρισε ως κεντρικές διαχρονικές πολιτικές και πρακτικές του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ,ο Νίκος Υφαντής, Πρόεδρος του Ιδρύματος...

18/01/2020, 20:18

Sample Image

Το κοινοτικό συμβούλιο Δερβιτσάνης καταγγέλλει αλβανίδα δημοσιογράφο για καταπάτηση δικαιωμάτων

Μετά την παρουσίαση της εκπομπής "Fshatrat e Shqipërisë" (Τα χωριά της Αλβανίας) στον τηλεοπτικό σταθμό Top Chanel η κοινότητα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η οποία διαβιεί στην περιοχή της Δρόπολης...

15/01/2020, 21:25
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη