Η συμβολή του σώματος του οπλαρχηγού Στυλιανού Γαλερού στην απελευθέρωση της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912

Η συμβολή του σώματος του οπλαρχηγού Στυλιανού Γαλερού στην απελευθέρωση της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912

Συμπληρώθηκαν 106 χρόνια από την πρώτη απελευθέρωση της Χιμάρας, από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 5 Νοεμβρίου 1912, στην διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, από το αποβατικό σώμα Χιμάρας, υπό την ηγεσία του Χιμαριώτη ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου, με τη συνδρομή Κρητών και Ηπειρωτών εθελοντών, ανάμεσα τους και το σώμα 44 εθελοντών του προπάππου του γράφοντος, Στυλιανού Γαλερού, από τον Καλονύκτη Ρεθύμνου.

Ο Στυλιανός Γαλερός γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1878 στον Καλονύκτη Ρεθύμνου την χρονιά της Κρητικής επανάστασης του 1878 κατά των Τούρκων. Ανήκε σε οικογένεια αγωνιστών και εθνομαρτύρων και μεγάλωσε με πατριωτικά ιδεώδη, που του ενέπνευσε ο παππούς του Βασίλειος ή Αναγνώστης Ηλιομαρκάκης, από τα Ρούστικα Ρεθύμνης, αρχηγός Ρεθύμνης των επαναστάσεων 1866 και 1878.

Άρχεται της πολεμικής δράσης του, στην τυχερή επανάσταση του 1897-98, που οδήγησε στην αυτονομία της Κρήτης. Συμμετέχει επίσης και στο πατριωτικό κίνημα του Θερίσου του 1905, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον χρησιμοποίησε σε εμπιστευτικές αποστολές. Επίσης διετέλεσε μέλος σκοπευτικού συλλόγου στο Ρέθυμνο το 1911, με σκοπό την προετοιμασία των Ρεθεμνιωτών για τις επερχόμενες εθνικές πολεμικές εκστρατείες και την ενσωμάτωση της Κρήτης στην μητέρα Ελλάδα.

Στο πολεμικό ημερολόγιο του, του οποίου λεπτομέρεις περιγράφονται στο υπό έκδοσην βιβλίο του γράφοντος σε συνεργασία με τον καθηγητή Γεώργιο Φραγκιαδάκη, γίνονται γνωστά τα εξής: με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων, στις 5 Οκτωβρίου 1912, κλείνει το παντοπωλείο που διατηρούσε στο Ρέθυμνο και συγκροτεί και εξοπλίζει με δικά του έξοδα, στρατιωτικό σώμα εθελοντών, από την Κρήτη, ανάμεσα τους και οι ομοχώριοι του Παντελής Γαλερός και Ιωάννης Ηλιάκης και μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου στις 24 Οκτωβρίου, ορκίζεται το σώμα με 44 άνδρες, με την προσθήκη και εθελοντών από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, ανάμεσα τους και ο 20χρονος φοιτητής Σπύρος Μπογάτσης από το Αργυρόκαστρο.

Σύμφωνα με το φύλλο πορείας, μεταβαίνουν από τον Πειραιά προς Λευκάδα, Πρέβεζα, Κόπραινα και Άρτα, όπου την 1η Νοεμβρίου, αναφέρονται στον στρατάρχη Ηπείρου, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη, μαζί με τα σώματα Πολυξίγγη, Παπαγιαννάκη και Τζουλιάκη. Στις 3 Νοεμβρίου διατάσσονται να μεταβούν στην Κέρκυρα, για να συναντήσουν τον αρχηγό του αποβατικού σώματος που συγκροτούσαν, τον Σπυρίδωνα Σπυρομήλιο.

Φτάνει η ιστορική 5η Νοεμβρίου, οπότε κατόπιν διαταγής του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αναχωρούν 204 άνδρες συνολικά, υπό τον Σπυρομήλιο, από την Κέρκυρα, με τους ατμομυοδρόμωνες Αχελώος, Αλφειός και Πηνειός και τα ξημερώματα αποβιβάζονται στη θέση Σπήλαια, κάτωθι της Χιμάρας, υπό ραγδαία βροχή. Ανηφορίζουν στην Χιμάρα, τα σώματα, με την συνδρομή πεζοναυτών και των αξιωματικών Χωροφυλακής Γκισερλή και Μαρκόπουλου και οι Οθωμανοί παραδίδονται με τον οπλισμό τους και καταλαμβάνεται το τηλεγραφείο. Ακολουθεί η χαρμόσυνος δοξολογία της απελευθέρωσης στον ναό των Αγίων Πάντων.

Από την επόμενη μέρα, ακολουθεί η απελευθέρωση των υπολοίπων χωριών της επαρχίας Χειμάρας, από τα σώματα Γαλερού και Παπαγιαννάκη και συγκεκριμένα, το Βούνο, οι Λιάτες, οι Δρυμάδες και η Παλάσσα, φθάνοντας ως την διάβαση του Λογαρά, προκειμένου να παρεμποδίσουν τους Αλβανούς να κατέβουν στην Χιμάρα, όπου και τα δύο σώματα δίνουν μάχες για να υπερασπισθούν τις θέσεις τους.

Λόγω της εκβιαστικής πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων, που απειλούσαν με παράδοση των νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, ειδικότερα της Ιταλίας, που δεν καλόβλεπε την έξοδο της Ελλάδας στην Αδριατική, αλλά και των λανθασμένης Ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής, το σώμα του καπετάν Γαλερού, μαζί με τα άλλα εθελοντικά σώματα, αποχωρεί, μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνικό στρατό, πράττοντας το εθνικό χρέος τους και αφήνοντας την Χειμάρα, ελεύθερη και με φρούραρχο τον Σπύρο Σπυρομήλιο, που με γενναιότητα, κράτησε ελεύθερη την περιοχή, με την μορφή της αυτονομίας, απέναντι στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος. Θα ακολουθήσουν οι 2 απελευθερώσεις του Οκτώβρη του 1914 και του 1940 από τον Ελληνικό στρατό και μεταπολεμικά, ο ελληνισμός της Χειμάρας και της Βορείου Ηπείρου, θα αφεθεί στην τύχη του ως τις μέρες μας.

Για το himara.gr, Σταυρουλάκης Ευστράτιος,
δισέγγονος του καπετάν Στυλιανού Γαλερού, τραπεζικός και ερευνητής - συνσυγγραφέας του υπό έκδοσην βιβλίου «Ημερολόγιον Βορειοηπειρωτικού Αγώνος 1912-13, Στυλιανού Ανδρέα Γαλερού, Αρχηγού Ανταρτικού Σώματος εν Βορείω Ηπείρω»

Μπέζας: Καμία συζήτηση με την Αλβανία!
Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής θα δωρίσει 5.0...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Sample Image

Από τη Βόρειο Ήπειρο, τη Μακεδονία, μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη

Η ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρ. κοινωνικών επιστημών, στην εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Νομού Κορινθίας «Άγιος Δονάτος».Στη Μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του Αριστοτέλη Γκούμα και όλων των Ελλήνων δολοφονημένων και φυλακισμένων....Εδώ και...

27/02/2020, 09:43

Sample Image

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας καλεί τον λαό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ράμα

​Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 2 Μαρτίου. Ο πρόεδρος θα κάνει ότι ζητήσουν οι πολίτες στην διαδήλωση...

26/02/2020, 19:43

Sample Image

ΚΕΑΔ: Ταφόπλακα για τις ιδιοκτησίες το νέο περιουσιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ράμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥΤο Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το τελευταίο διάστημα οργανώνει κύκλο επαφών με αντιπροσωπευτικά σωματεία και κοινωνικές ομάδες συμφερόντων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που άπτεται του...

26/02/2020, 15:42

Sample Image

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία για το περιουσιακό

Η Αλβανία ζητά να μπει στην Ε.Ε. χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας, κυρίως στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού και στο περιουσιακό - Δυσαρεστημένοι από τη στάση της ελληνικής πλευράς...

26/02/2020, 13:32

Sample Image

Οι Βορειοηπειρώτες στα χρόνια του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα

Άγνωστα στοιχεία μέσα από τα αλβανικά αρχεία για τα δεινά του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις αρχές της δεκαετίας του '90.του Μιχάλη ΣτούκαΗ πρόσφατη ανάρτηση στο...

23/02/2020, 13:31
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη