Ομιλία στην σημερινή ολομέλεια του αλβανικού κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, μιλώντας στη σημερινή ολομελή συνεδρίαση της Βουλής, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του Πρωθυπουργου Ράμα, αποκαλώντας τον ως "τυχοδιώκτη" , που ληστεύει τη Χειμάρρα, με σκοπό να καθυποτάξει την εκεί ελληνική κοινότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός Ράμα, εκτελώντας οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, κήρυξε την Ελλάδα εχθρό.

«Είναι ένα σημαντικό θέμα για μένα, διότι μια περιοχή με παραδόσεις, αξίες, ιστορία και ταυτότητα, από τότε που η κυβέρνηση Ράμα ήρθε στην εξουσία, βρίσκεται υπό την καθημερινή απειλή των μπουλντόζων. Μιλώ για τη Χειμάρρα. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε με την εδαφική μεταρρύθμιση, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν στην υπηρεσία κακόβουλων συμφερόντων, ήταν μονομερής. Συνεχίστηκε με τους Δρυμμάδες όπου κατεδαφίστηκε κτίριο λατρείας, και η κατεδάφιση αυτή έγινε για πελατειακά συμφέροντα. Έγιναν επιλεκτικές κατεδαφίσεις επιχειρησιακών μονάδων με έντονη τάση εκδίκησης, ενώ την ίδια στιγμή και σε αντίθεση με το νόμο, κτίζονται σαράγια στο Κηπαρό, εξ ονόματος της ανάπλασης των πόλεων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το Πρακτορείο BIRN σε ρεπορτάζ του της 20η Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει ανάπλαση που θα μπορούσε να καλύψει τον πραγματικό σκοπό, που είναι η καθυπόταξη αυτής της κοινότητας.

Δεν υπάρχει κίβδηλος πατριωτισμός που θα επωμιζόταν τους κακόβουλους και ληστρικούς υπολογισμούς του Ράμα και της κλίκας του στη Χειμάρρα. Γιατί το πληρώνει τόσο ακριβά η Χειμάρρα, γιατί οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις, εθνικισμό και ρατσισμό; Γιατί η Χειμάρρα, που πλήρωσε τόσο ακριβά την αντικομουνιστική αντίσταση του 1945, συνεχίζει να πληρώνει και σήμερα; Το αλβανικό Σύνταγμα το λέει ξεκάθαρα ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των απανταχού Αλβανών, τα άλλα κράτη όμως, δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα; Δεν το έχει αυτό το δικαίωμα η Ελλάδα, δεν το έχει η Ευρώπη;. Δεν το έχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μιλούν για παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία; Ο Ράμα ανατρέπει την πολιτική δεκαετιών της Αλβανίας για να συμβάλει στη σταθερότητα της Βαλκανικής και ανακαλύπτει εχθρούς. Εφαρμόζει τα αιτήματα του Μπαμπά ( Ερντογάν) για τα τουρκικά σχολεία στην Αλβανία και ανακαλύπτει ότι εχθρός είναι η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί 700 χιλ. Αλβανούς, ενώ ο Ράμα τους συμπατριώτες του, τους στέλνει στην ξενιτειά. Μ΄ αυτά που κάνει, δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: Επιθυμεί αυτός ο άνθρωπος την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας; Εμείς έχουμε έναν τυχοδιώκτη Πρωθυπουργό, που επέτρεψε στη χώρα μαζική καλλιέργεια του χασίς. Ως Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ως Μειονοτικός, ως κάτοικος του Αργυροκάστρου, σου λέω ότι δεν είναι αυτές οι σχέσεις που ο λαός επιθυμεί να έχει με την Ελλάδα. Ξεκινήσατε μια τυχοδιωκτική πολιτική που έχει κόστος. Δεν μπορείτε, με εθνικιστική ρητορική να καλύψετε την ληστρική πράξη εναντίον της Χειμάρρας. Η πολιτική αυτή που εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, οι λαοί έχουν αναπτύξει πανάρχαιους δεσμούς που δύσκολα καταλύονται. Είσαι αδιάβαστος, μας ντρόπιασες στα μάτια του κόσμου με την ανάρτηση για την Ακρόπολη. Επέλεξες μια γκραβούρα με μιναρέ. Η νοοτροπία σου απέχει πολύ από την δυτική νοοτροπία. Εσύ και τον Περικλή της αρχαιότητας τον βλέπεις με σαρίκι, αλλά μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι, σε βλέπουν ως γενίτσαρο που ορμάς να καταλάβεις τη Βιέννη. Δεν μπορείς να καλύψεις τις αποτυχίες σου με εθνικιστική ρητορική, έχει χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα. Καιρός κ. Πρωθυπουργέ, να ξεμεθύσεις»

Δευτερολογία: Σε όλη αυτή την χαοτική τοποθέτηση, εγώ προσπάθησα να σεβαστώ το θέμα. Ο Ράμα πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία. Τυγχάνει, κ. Πρωθυπουργες, να είμαι και πολίτης της Ε.Ε, εκεί, ο καθένας που θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια να βρει το δίκιο του. Εσείς παρακάμψατε την ουσία της συζήτησης. Προσπαθώ όσο μπορώ, να κάνω φίλους αυτού του τόπου, είναι όμως δύσκολο με έναν Πρωθυπουργό όπως εσείς. Είπες σε μένα ότι αμαυρώνω την εικόνα, αλλά δεν υπάρχει πιο μαύρη κυβέρνηση από τη δική σας τα 25 αυτά χρόνια.

Τρίτη παρέμβαση: Ο Πρωθυπουργός μου δεν γνωρίζει τι είναι ο διάλογος, γνωρίζει μόνο το μονόλογο, το μονόλογο τύπου παραληρήματος. Στη μέση της συζήτησης σηκώθηκε και έφυγε !