Ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα για τους Αγίους Σαράντα κι όλη την νότια ακτογραμμή


Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕE περνάει μέσα από τις παραλίες της Αδριατικής και του Ιονίου


Το μεγαλύτερο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στην ενότητα του τουρισμού αφιέρωσε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον αποκαλούμενο αλβανικό τουρισμό. Η Αλβανία ορίζεται ως μια εξωτική τοποθεσία για τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή, ακόμη και την Αυστραλία και σχεδόν όλο τον κόσμο.

Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν την φυσική ομορφιά της νότιας ακτής, που παρά τις προκαταλήψεις για την πλειονότητα των Βαλκανίων, η Αλβανία δεν είναι μόνο μια βραχώδης χώρα κι ότι ορισμένες περιοχές είναι εντελώς διαφορετικές. Το ρεπορτάζ τόνισε τις κρυσταλλένιες θάλασσες και τις αμμώδεις παραλίες και φυσικά την ατραξιόν της περιοχής, τα μπουνκέρια του Χότζα, τα οποία τους είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση.

Το ρεπορτάζ συνεχιζει με ένα αφιέρωμα στους Αγίους Σαράντα, που χαρακτηρίζετε ως η «πρωτεύουσα του αλβανικού τουρισμού». Ο Δήμαρχος των Αγίων Σαράντα, Στέφανος Τσίπας, έκανε μια επισκόπηση των τουριστών στην πόλη φέτος.

Εκείνη την εποχή της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, η νοτιότερη αυτή πόλη άλλα και όλη η νότια ακτογραμμή, ήταν ο προορισμός της πλούσιας νεολαίας. Σήμερα, ο αριθμός των τουριστών από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο, έχει αυξηθεί σημαντικά. "Η δομή των τουριστών που έρχονται στους Αγίους Σαράντα είναι διαφορετική και ποικίλη. Φέτος εδώ διαμείνανε περίπου 500 χιλιάδες τουρίστες, σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν ξένοι, οι οποίοι προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου. Η Άγιοι Σαράντες δεν είναι πλούτος μόνο των Αγίων Σαράντων ή της Αλβανίας. Είναι και πλούτος των Βαλκάνιων, της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα θα έλεγα" δήλωσε ο Τσίπας.

Σύμφωνα με την αραβική τηλεόραση ο βασικός στόχος της Αλβανίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η έξοδος από τις τάξεις των πιο αδύναμων οικονομιών. Η πορεία της Αλβανίας ωστόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τις παραλίες της Αδριατικής και του Ιονίου, λέει το ρεπορτάζ.

"Ο τουρισμός στην Αλβανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας, το οποίο αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Φέτος, ο τουρισμός βρίσκεται στο 6,1 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για μας», λέει η διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μπρικένα Αράπη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο οι Άγιοι Σαράντες είναι μια πολύ ελκυστική πόλη και για επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου