ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας: «Αδιαπραγμάτευτη η επιστροφή των ιδιοκτησιών στους νόμιμους κληρονόμους»

ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας: «Αδιαπραγμάτευτη η επιστροφή των ιδιοκτησιών στους νόμιμους κληρονόμους»

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των κατοίκων της Χιμάρας που επηρεάζονται άμεσα από το σχέδιο “Ανάπλασης” του ιστορικού κέντρου τις Χιμάρας με τους εκπροσώπους της Αλβανικής κυβέρνησης και τον δήμαρχο της Χιμάρας. Έξω από το χώρο που είχε επιλεγεί να γίνει η συνάντηση, είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, γεγονός που αποδεικνύει τα συσσωρευμένα προβλήματα στο ιδιοκτησιακό.

Η συνάντηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των διαμαρτυριών των κατοίκων της Χιμάρας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και αποφασίστηκε πριν από μια εβδομάδα στην συζήτηση που είχαν εκπρόσωποι τις Χιμάρας με τους δυο υπουργούς και το δήμαρχο. Εκεί ορίστηκε ο τρόπος οργάνωσης της χθεσινής συζήτησης και είχε αποφασιστεί να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Χιμάρας με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την συγκεκριμένη επένδυση. Οι εκπρόσωποι αποδέχθηκαν την συμφωνία αυτή τονίζοντας τους και τα αλλά δυο ζητήματα που θέσαμε στο γεύμα με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που είναι η γενική επίλυση του περιουσιακού σε όλο τον δήμο τις Χιμάρας άλλα και η άμεση αναστολή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου τις Χιμάρας που ψηφίστηκε με επεισοδιακό τρόπο στο Κούτσι.

Για το θέμα της καταγραφής των περιουσιών, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συστήσει μια επιτροπή και να προτείνει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μια λύση. Σε ότι αφορά το γενικό σχέδιο ανάπτυξης του δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΕΑΔ προσέφυγαν στον περιφερειάρχη αλλά και στα διοικητικά δικαστήρια με σκοπό την ακύρωση του. Επομένως αποκλειστικό αντικείμενο τις χθεσινής συζήτησης ήταν η Ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου τις Χιμάρας.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με όλους τους πολίτες που οι περιουσίες τους επηρεάζονται από το συγκεκριμένο σχέδιο και την απεικονίσαμε στον παρακάτω χάρτη. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε το 100% των ιδιοκτητών και ζητάμε συγγνώμη σε οποίον έμεινε έκτος της συζήτησης. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έγινε σκόπιμα.


Χάρτης με τις περιουσίες των πολιτών που οι περιουσίες τους επηρεάζονται

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έγειραν τις αντιρρήσεις τους τόσο για την έλλειψη διαφάνειας στην κατάρτιση του σχεδίου αλλά και για τον μη σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων. Από όλους τους παρευρισκόμενους ζητήθηκε η εγγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο και μετέπειτα να ξεκινήσει η συζήτηση για την λειτουργικότητα και χρησιμότητα του σχεδίου. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την εγγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο από ειδικό συνεργείο που θα εγκατασταθεί τις επόμενες μέρες στο δημαρχείο Χιμάρας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Ντάμιαν Γκικνούρι, επέμενε προς την συνέχιση του σχεδίου. Ομόφωνα από τους κατοίκους πήρε αποστομωτική απάντηση πως το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό και πως δεν θα δεχθούν καμία επέμβαση ούτε έναρξη εργασιών προτού πάρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, τονίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του πονηρού.

Από την πλευρά μας ζητήθηκε άλλη μια συνάντηση σχετικά με τα άλλα δυο θέματα που προαναφέραμε, τα οποία θεωρούμε πιο ουσιώδη και πιο χρήσιμα για την περιοχή μας. Δεν λάβαμε κάποια δέσμευση.

Όπως αποδεικνύεται από την απογραφή μας, όλες οι περιούσιες που ζημιώνονται ανήκουν σε γηγενείς κατοίκους τις Χιμάρας, μέλη τις Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά και στην συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες πολίτες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την δυσμενή διάκριση εις βάρος τους. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση για την οριστική λύση του περιουσιακού διευρύνοντας την διαπραγματευτική ομάδα επαφής και με άλλους ενδιαφερόμενους.

Η επιστροφή των ιδιοκτησιών στους νόμιμους κληρονόμους για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

Χιμάρα 7/10/2017
ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας

Βίντεο: Με έντονες αποδοκιμασίες οι κάτοικοι της Χιμάρας υποδέχθηκαν τον δήμαρχο και τους Αλβανούς υπουργούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου