Κυνική επιβεβαίωση του δημάρχου Χιμάρας:«Ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποδείξει ότι είναι δικό του, είναι του δήμου»

Οι κάτοικοι της Χιμάρας διαδηλώνουν έξω από το δημαρχείο της πόλης

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Αλβανίας και ειδικότερα της Χειμάρρας, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τις περιουσίες τους, καταγγέλλοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση προχωρά στη δήμευση των περιουσιών τους και ως εκ τούτου, στην εκδίωξή τους.

Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 στο κεντρικό του δελτίο, Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας, με την αγωνία στις φωνές τους να είναι έκδηλη, μιλούν για τις ενέργειες των αλβανικών αρχών, μέσω των οποίων ανατρέπεται η ζωή τους και χάνεται το βιος μιας ολόκληρης ζωής. «Όσοι δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, θα χάσουν τα σπίτια τους», τονίζει μια γυναίκα, η οποία δεν επιθυμεί, για ευνόητους λόγους, να φανερώσει το πρόσωπό της στην κάμερα.

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής δηλώνει δίχως κανέναν δισταγμό: «θέλουν να μας διώξουν». Οι Έλληνες της Χειμάρρας κάνουν λόγο για εκφοβισμό και απειλές εναντίον τους, ενώ μία κάτοικος δήλωσε ότι έχει δεχθεί η ίδια απειλές από τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος φέρεται να τους είπε «θα δείτε τι θα σας κάνω εγώ».

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, ο οποίος υποστηρίζει το σχέδιο ανάπλασης, έκανε δηλώσεις στον ΑΝΤ1, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι αντιδράσεις είναι υποκινούμενες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι προέρχονται από μερικές δεκάδες ανθρώπων». Σε μία κυνική επιβεβαίωση των φόβων που εκφράζουν οι Έλληνες της Χειμάρρας, ο Δήμαρχος Γιώργος Γκόρος τόνισε πως «ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποδείξει ότι είναι δικό του, είναι του δήμου».

Οι Έλληνες ομογενείς από την πλευρά τους καταγγέλουν ότι οι αλβανικές αρχές τους βάζουν εμπόδια και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουν αποκτήσει τίτλους κτήσης, ενώ έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η τελευταία κίνηση στην οποία προέβησαν οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας, ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική και στην αμερικανική πρεσβεία. Αρχικά συναντήθηκαν με την Ελληνίδα πρέσβειρα, Ελένη Σουρανή και ακολούθησε η συνάντηση με τον σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας και πολιτικό εκπρόσωπο του Αμερικανού πρεσβευτή. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόνισε στους Έλληνες ομογενείς, ότι συμμερίζεται πλήρως το πρόβλημά τους και τους επιβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, ώστε να δικαιωθούν.

Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου