Καταπάτηση εκκλησιαστικής περιουσίας στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας

Ολομέτωπη επίθεση κατά της περιουσίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και κατά της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει κηρύξει το Αλβανικό κράτος και παρακράτος. Η τελευταία καταγγελία έρχεται από το χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας όπου ο ιερέας της ενορίας Δρυμάδων και ο Ιερομόναχος της Μονής Ζωοδόχου Πηγής προσπαθούν να σταματήσουν τις διαδικασίες καταπάτησης της περιουσίας που ανήκει στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων.

Εδώ και πολλές ημέρες έχουν αρχίσει οι εργασίες αποπεράτωσης παράνομης οικοδομής η οποία βρίσκετε εντός του κτήματος του Μοναστηρίου των Αγίων Θεοδώρων και είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 2003, επί δημαρχίας του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου Βίκτωρα Ματου. Οι εργασίες είχαν σταματήσει και το κτίσμα είχε χαρακτηριστεί παράνομο λίγες μέρες αφού ανέλαβε ο νέος τότε Δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος, ο όποιος κατάφερε να διώξει τους τότε καταπατητές και είχε ζητήσει την κατεδάφιση του παράνομου κτιρίου. Οι αλβανικές υπηρεσίες της πολεοδομίας, το γνωστό INUK, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γκρεμίσει δεκάδες επιχειρήσεις και κατοικίες Ελλήνων της περιοχής, ουδέποτε προχώρησε στην εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης που είχε εκδώσει το δημαρχείο Χιμάρας.

Ο ιερέας του χωριού Δρυμάδες, πατήρ Μπιτζίλης και ο Ιερομόναχος της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, μοναχός Μαρτίνος, έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στο δημαρχείο και στο αστυνομικό τμήμα Χιμάρας και έλαβαν υποσχέσεις πως οι αρχές θα παρέμβουν, μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα (όπως βλέπετε από της φωτογραφίες) οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και εντατικά.

Σε κοντινή απόσταση από το παράνομο κτίσμα όπου γίνονται οι παράνομες εργασίες, έχει καταστραφεί και ένα μικρό παρεκκλήσι το οποίο βρίσκετε εδώ και καιρό στο χώρο αυτό και αποτελεί μέρος του κτήματος της μονής. Επίσης, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή η οποία είναι και εκτός σχεδίου πόλεως.

Το καλοκαίρι του 2014, η επιτροπή της εκκλησίας στις Δρυμάδες αποφάσισε να επισκευάσει την σκεπή του μοναστηρίου τοων Αγίων Θεοδώρων, όμως οι εργάτες που εκτελούσαν τις εργασίας εκδιώχθηκαν άρον άρον από την αλβανική αστυνομία με την απειλή σύλληψης για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Από τότε, όλα τα κτίσματα της μονής είναι ξεσκέπαστα και καταρρέουν σιγά σιγά. Η άδεια ανέγερσης της σκέπης δεν έχει δοθεί από το δημαρχείο της Χιμάρας.

Οι εργασίες ανέγερσης αυτής της παράνομης οικοδομής εντός του κτήματος της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις καταγγελίες των φορέων της ΕΕΜ στην Αλβανία πως το δικαίωμα στην περιουσία και η θρησκευτική ελευθερία καταργούνται όταν πρόκειται για ελληνικές οικογένειες ή για την Ορθόδοξης Εκκλησία.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

O Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην εκπομπή "Επωνύμως"...
Πάγκαλος: Τουρκικές εμπνεύσεις οι απαιτήσεις του Ρ...
 

Σχόλια (3)

  1. Ali Suljoti

Η περιουσία αυτή ανήκει στην Αλβανία και τους Αλβανούς.
Όλοι οι υπόλοιποι να πάτε να @&%$($#@

  1. Γιάνης    Ali Suljoti

Συμφωνώ
Ούτε τζάμια
Ούτε τεκέδες
Ούτε μαρτυρίες τού Γέχοβα
Ούτε χριστιανοί και εκκλησίες
Κανένας με περιουσία ακίνητη. Ή περιουσία στον λαό και μόνο.

  1. Ali Suljoti    Γιάνης

Ούτε ηλίθιοι και υπανάπτυκτοι σαν εσένα.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Βρείτε μας

Μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσης μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας για συσκευές android και iOS


Ακολουθήστε μας

Android APPiOS APP


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

Λίστα ενημερώσεων

Γραφτείτε στην λίστα ενημερώσεων του himara.gr για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα όσα συμβαίνουν στην Βόρειο Ήπειρο.