Οι Έλληνες της Νάρτας, του βορειότερου μειονοτικού χωριού στην Αλβανία, διαμαρτύρονται για την πολιτική απαλλοτρίωσης που ακολουθούν οι αλβανικές κυβερνήσεις, με αφορμή την κατασκευή δημοσίων έργων στην περιοχή τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, κρατικοποίησε μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης στην περιοχή τους με αφορμή την κατασκευή αυτοκινητόδρομου αλλά η αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις της γης ήταν εξευτελιστικά χαμηλή και οι κάτοικοι αρνήθηκαν να την εισπράξουν. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Ράμα και οι κάτοικοι δεν έχουν αποζημιωθεί για την γη τους αν και ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει δοθεί στην κυκλοφορία εδώ και τρία χρόνια.

Η κα. Μαργαρίτα Κοτζιά, η οποία υπήρξε διαχειρίστρια της περιοχής στον παλιό δήμο Νοβοσέλας, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Top-channel πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση καθώς τα κτήματα τους δεν έχουν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο και μέχρι αυτή την ώρα καμία κίνηση δεν έχει γίνει για την εγγραφή της περιουσίας των κατοίκων του μειονοτικού χωριού της Νάρτας.

Η ζωή των κατοίκων της Νάρτας έχει χειροτερέψει με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης που ένωσε το μειονοτικό χωριό με το δήμο Αυλώνας αφαιρώντας τους το προνόμιο της αυτοδιαχείρισης. Θυμίζουμε πως πριν την νέα διοικητική διαίρεση, ο δήμαρχος της περιοχής είχε εκλεγεί από την Νάρτα. Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης η διοίκηση πέρασε στο δήμο Αυλώνας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η δημοτική υπηρεσία καθαρισμού συλλέγει τα σκουπίδια μια φορά κάθε πέντε μήνες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Ο Εκσκαφέας