Κάτω τα χέρια απ' την περιουσία μας βροντοφώναξαν οι κάτοικοι της Χιμάρας σε εκδήλωση στα Τίρανα (βίντεο)

Κάτω τα χέρια απ' την περιουσία μας βροντοφώναξαν οι κάτοικοι της Χιμάρας σε εκδήλωση στα Τίρανα (βίντεο)

Συγκινητικές μαρτυρίες κατοίκων της Χιμάρας που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους προβλήθηκαν σε εκδήλωση στα Τίρανα με στόχο να ευαισθητοποιηθούν η κοινή γνώμη και διεθνείς οργανισμοί ώστε να μπει φρένο στα προκλητικά σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

«Άμα θέλουν να έρθουν να το χαλάσουν. Εμείς εκεί είμαστε και περιμένουμε. Τίποτα άλλο δεν έχουμε. Θα περάσουν πάνω από τα κορμιά μας», με αυτά τα λόγια δηλώνουν αποφασισμένοι οι κάτοικοι της Χειμάρρας να υπερασπιστούν τα σπίτια τους μέχρι το τέλος, μετά τα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που έλαβαν στις 28 του περασμένου Οκτώβρη ανήμερα της εθνικής επετείου του Αλβανικού έπους.

Η εκδήλωση της ένωσης Χειμαρριωτών Ελλάδας και Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα, έχει στόχο να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα σε βάρος της μειονότητας των Ελλήνων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

«Όργανο της Τουρκίας» χαρακτήρισε την Αλβανία η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους που μετέχει στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την παρακολούθηση της ενταξιακής της πορείας. Επισήμανε ότι αν η Αλβανία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει ένα κράτος:

«Χωρίς την καλλιέργεια του αλυτρωτισμού και του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού μέσα στον αλβανικό λαό με την ενεργό συνδρομή του κράτους τρομοκράτη που ακούει στο όνομα Τουρκία».

«Βρισκόμαστε ενώπιον συντονισμένου σχεδίου για την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εις βάρος των ντόπιων κατοίκων» δήλωσε ο Βαγγέλης Ντουλές, βουλευτής - Πρόεδρος ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ).

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στη Χιμάρα φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τα σχέδια των κατεδαφίσεων των σπιτιών Ελλήνων μειονοτικών. Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, ο δήμαρχος της πόλης δεν κάνει βήμα πίσω.

Βασικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Όχι στο ξήλωμα των περιουσιών».

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου