Το περασμένο Σάββατο, την 1 Οκτωβρίου, το παράρτημα της ΟΜΌΝΟΙΑΣ της Χιμαράς διοργάνωσε μια συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού Παλάσα, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κατεδάφιση του σχολείου του χωριού και για τα νέα σχέδια κατασκευής γηροκομείου στο οικόπεδο που βρισκόταν το σχολείο. Στην συνάντηση βρέθηκε και ο μεγαλοεργολαβος από το χωριό Δρυμάδες Μήλος Γκικουρίας (που φαίνεται να έχει αναλάβει τις εργασίες κατεδάφισης του σχολείου και κατασκευής του νέου κτιρίου) ο όποιος στην προσπάθεια του να δώσει εξηγήσεις δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα για τα πραγματικά σχέδια της Αλβανικής κυβέρνησης για την συγκεκριμένη επένδυση.

Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στην αιφνίδια κατεδάφιση του σχολείου στην Παλάσα με το πρόσχημα κατασκευής ενός γηροκομείου με χρηματοδότηση από το αλβανικό Υπουργείο Κοινωνικής Φροντίδας και Νεολαίας, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν είχε συζητηθεί η επαναλειτουργία της ως επαγγελματικού σχολείου τουρισμού. Η κατεδάφιση του σχολείου προκάλεσε την αντίδραση των λιγοστών κατοίκων του χωριού οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί και δεν γνώριζαν για τα σχέδια κατασκευής γηροκομείου με αποτέλεσμα να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων όταν οι μπουλντόζες του γνωστού εργολάβου από το χωριό Δρυμάδες κατεδάφιζαν το σχολικό συγκρότημα που είχε κατασκευαστεί με χρηματοδότηση του τότε αγροτικού συνεταιρισμού και ήταν περιουσία του Δήμου Χιμάρας.

Για την κατεδάφιση του σχολείου υπήρξαν αντίδρασης όχι μόνο από τους κατοίκους αλλά και από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργάνωσης της Χιμάρας όπως την Συμμαχία για την Προστασία της Ιδιοκτησίας και την Κοινότητα των Χιμαριωτών οι οποίες προχώρησαν σε ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεση τους στην κατεδάφιση του σχολείου και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το δημαρχείο Χιμάρας και την αλβανική κυβέρνηση. Οι οργανώσεις ζητούν την δημοσιοποίηση των εγγράφων, αποφάσεων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από το δημαρχείο Χιμάρας για να επιτραπεί πρώτα η κατεδάφιση του παλιού σχολείου και στην συνέχεια η αδειοδότηση της κατασκευής του νέου γηροκομείου.

Απορίες προκαλεί και το μέγεθος του διαθέσιμου κονδυλίου για την κατασκευή του νέου γηροκομείου ύψους 59.794.323 λεκ (περίπου 435.000 ευρώ), ποσό υπέρογκο για τα αλβανικά δεδομένα και για το πραγματικό κόστος κατασκευής ανάλογων κτιριακών συγκροτημάτων στην Αλβανία. Θυμίζουμε ότι το δημαρχείο της Χιμάρας δεν διαθέτει κτιριακό συγκρότημα και στεγάζεται στο ερειπωμένο πρώην πολιτιστικό κέντρο της Χιμάρας από το 1991.

Πρόσφατα το αλβανικό Υπουργείο Κοινωνικής Φροντίδας και Νεολαίας αποφάσισε την παραχώρηση σε κρατικών ιδρυμάτων, που σχετίζονται με την φροντίδα υπερήλικων, σε ιδιώτες με βάση τον νόμο συνεργασίας δημοσίου με ιδιώτες που ουσιαστικά παραχωρεί δωρεάν για μεγάλα χρονικά διαστήματα (10 - 35 χρόνια ) κρατική περιουσία προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Εάν το νέο γηροκομείο που θα χτιστεί στην Παλάσα παραχωρηθεί με την ίδια φόρμουλα σε ιδιώτες, που ουσιαστικά θα αποτελεί ιδιωτικοποίηση του κτιρίου και της κρατικής επένδυσης, τότε τα πραγματικά κίνητρα της κατεδάφισης του σχολείου που ήταν περιουσία του Δήμου Χιμάρας, είναι πιο ξεκάθαρα για όλους.

Ο Εκσκαφέας