Χιμάρα: Παραχωρούν παραθαλάσσιο κτήμα έκτασης 183.500 τ.μ. για 1 ευρώ

Χιμάρα: Παραχωρούν παραθαλάσσιο κτήμα έκτασης 183.500 τ.μ. για 1 ευρώ

Η Αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κήρυξη ως "στρατηγικής επένδυσης" της επένδυσης για το τουριστικό χωριό "Green Coast" που θα χτιστεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Δραλαίου στο χωριό Παλάσα που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Δήμου Χιμάρας.

Η κήρυξη της επένδυσης αυτής ως "στρατηγικής επένδυσης" έχει στόχο να παρακάμψει τα προβλήματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζει ο επενδυτής στο κτήμα που θα χτιστεί το τουριστικό χωριό.

Σύντομο ιστορικό:

Η άδεια κατασκευής του τουριστικού χωριού έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή πολεοδομίας με απόφαση άρθ.8 ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2014 και η εταιρία BALFIN έχει ξεκινήσει την κατασκευή του αμέσως μετά.

Tα έργα κατασκευής διεκόπησαν προσωρινά καθώς ο εισαγγελέας της Αυλώνας ζήτησε την συντηρητική κατάσχεση των 128.000 τετραγωνικών μέτρων σε μέρος του κτήματος μετά από καταγγελίες για εκτεταμένη πλαστογραφία στους τίτλους ιδιοκτησίας που κατείχε ο επενδυτής.

Με την κήρυξη της επένδυσης ως "στρατηγικής επένδυσης" ο επενδυτής δικαιούται να του παραχωρηθεί τo κτήμα για το συμβολικό πόσο ενοικίασης του 1 ευρώ το τετραγωνικό μετρό για τα επόμενα 50 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος παραχωρεί το κτήμα στον επενδυτή και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός του κτήματος.

Η διαδικασία αυτή βασίζεται στο νέο νόμο "Περί ανάπτυξης τουρισμού" που ψηφιστικε το 2015 και έχει σκοπό την αρπαγή των πραθαλάσιων κτημάτων στην Χιμάρα ακόμη και στην περίπτωση που το κτήμα ανήκει σε ιδιώτη με νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας. Την προσπάθεια του επενδυτή να ενταχθεί στην κατηγορία "στρατηγικής επένδυσης" μαρτυρά και ο υπερφουσκωμένος προϋπολογισμός 51.5 εκατομμύρια ευρώ που ξεπερνά το απαιτούμενο όριο από τον νόμο (50 εκατομμύρια ευρώ) με μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Εκσκαφέας

Πηγή άρθρου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου