Νέος γύρος κατεδαφίσεων σπιτιών και επιχειρήσεων στην Χιμάρα

Νέος γύρος κατεδαφίσεων σπιτιών και επιχειρήσεων στην Χιμάρα

Την επανεμφάνιση τους έκαναν τα συνεργεία της κρατικής πολεοδομίας με σκοπό την κατεδάφιση κτιρίων και επιχειρήσεων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και παλαιά Χιμάρα, τα οποία κηρύχθηκαν πρόσφατα ιστορικά κέντρα από την Αλβανική Κυβέρνηση. Στο καφενείο του χωριού Δρυμάδες έχουν φτάσει ειδοποιητήρια για τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων που θα επηρεαστούν από τις κατεδαφίσεις όμως δεν έχουν παραληφθεί καθώς αρκετοί εξ αυτών κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει αναγγείλει στις 2 Απριλίου τις παρεμβάσεις αυτές στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε ξεκινήσουν.

Όμως σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι, στις 21 Απριλίου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως σε πρώτη φάση πρόκειτε να γίνουν παρεμβάσεις σε 45 κτίρια στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και παλαιά Χιμάρα αναφερόμενη για πρώτη φορά στην παλαιά Χιμάρα. Επίσης δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις θα διαρκέσουν 11 μήνες!!!

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις της πολεοδομίας εμφανίστηκαν και δυνάμεις τους στρατού ξηράς (τζενΐο) οι οποίοι πλεόν θα είναι υπεύθυνοι για κατεδαφίσεις κτιρίων. Αυτό επιβεβαιώνετε και από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Balkanweb που αναφέρετε σε πληροφορίες από την πολεοδομική αστυνομία και αναφέρει πως σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θαα καταδαφιστούν 28 κτίρια με 1 εως 5 ορόφους στο χωριό Δρυμάδες, μερικά εξ' αυτών με ελεγχόμενη έκρηξη.

Μέχρι στιγμής τα συνεργεία της πολεοδομικής αστυνομίας έχουν κατεδαφίσει μόνο πέργολες και μικροκατασκευές κάτι που δεν δικαιολογεί την παρουσία του στρατού και μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων με βαριά σκαπτικά μηχανήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου