Χιμάρα: Νέα κριτήρια έκδοσης οικοδομικών αδειών

Χιμάρα: Νέα κριτήρια έκδοσης οικοδομικών αδειών

Σε μια προσπάθεια να βγάλει από την αδράνεια το κατασκευαστικό κλάδο στην Αλβανία, στα τέλη Δεκεμβρίου (με απόφαση άρθ. 5, στις 29 Δεκ, 2015) η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε την άρση απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών από τους 61 νέους δήμους της επικρατείας με βάση χάρτες που καθορίζουν τις περιοχές (εντός κάθε δήμου) όπου μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες.

Η απόφαση συμπεριλαμβάνει και το δήμο Χιμάρας - Βρανίστι και αφορά τις περιοχές όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας.

Η απόφαση δίνει την δικαιοδοσία έκδοσης αδειών οικοδομής στην πολεοδομική υπηρεσία του κάθε Δήμου με βάση την σχετική νομοθεσία και τα επί τόπου κριτήρια με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης.

Οι οικοδομικές άδειες μπορούν να εκδοθούν και για κατασκευές σε τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις οι άδειες πρέπει να πάρουν την τελική έγκριση και από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια από τους μικροεπενδυτές που δεν έχουν τα σχετικά μέσα να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στα Τίρανα, όπως οι απλοί κάτοικοι της Χιμάρας.

Επίσης θα χρειαστεί την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Πολεοδομίας κάθε οικοδομική άδεια που θα εκδοθεί για ανέγερση κτιρίου ή ανακαίνιση παλιού κτιρίου που βρίσκεται εντός τον ιστορικών περιοχών. Στην Χιμάρα κηρύχθηκαν πρόσφατα ιστορικές περιοχές η Παλαιά Χιμάρα (το κάστρο και η γύρω περιοχή), το παλιό χωριό Βουνό και το παλιό χωριό στις Δρυμάδες οπότε όλες οι άδειες που θα εκδοθούν από το Δήμο Χιμάρας εντός των περιοχών αυτών θα χρειαστούν την έγκριση από τα Τίρανα.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, το υπουργείο Πολεοδομικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπονται οι άδειες οικοδόμησης για ανάπλαση υπαρχόντων κτιρίων με επιπλέον ορόφους ή επέκτασης στις περιπτώσεις που οι αλλαγές αυτές δεν είναι σε αντίθεση με τα υπάρχοντα πολεοδομικά κριτήρια στην περιοχή όπου βρίσκετε το εν λόγω κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι της Χιμάρας που είναι ιδιοκτήτες κτιρίων εντός των περιοχών όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, μπορούν να ζητήσουν την επέκταση του ακινήτου με επιπλέον ορόφους ή επιφάνειες εφόσον αυτό επιτρέπετε από το σχέδιο πόλεως, πχ. ένα διώροφο κτίριο μπορεί να επεκταθεί με ένα επιπλέον όροφο εφόσον το σχέδιο πόλεως επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων με τρεις ορόφους.

Επίσης θα επιτραπεί η έκδοση οικοδομικής άδειας για κτίσμα σε αγροτικές περιοχές εφόσον το εν λόγω κτήμα έχει κηρυχτεί οικοδομήσιμο, όπως κτήματα εντός των χωριών όπου δεν υπάρχει σχέδιο πόλεως αλλά το κτήμα δεν είναι αγροτικό τεμάχιο αλλά οικοδομήσιμο (truall - τρουάλλ).

Θα επιτρέπετε η έκδοση οικοδομικής άδειας και σε αγροτεμάχια σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει σχέδιο πόλεως εφόσον πρόκειται για κτίρια και εγκατάστασης που αφορούν την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πρόσφατα το Υπουργείο Πολεοδομικής Aνάπτυξης ανακοίνωσε την νέα διαδικασία υποβολής αίτησης οικοδομικής αδείας μέσω διαδικτύου μέσω της κυβερνητικής πύλης e-Albania (www.e-albania.al,) όπου η υποβολή αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά και η έγκριση της αδείας, εφόσον η αίτηση έχει γίνει δεκτή, θα πρέπει να εγκριθεί από την πολεοδομική υπηρεσία του δήμου εντός 45 ημερών από την ημέρα υποβολής. Σε περίπτωση που η αίτηση δεν εγκρίνεται η δεν απορρίπτεται από την υπηρεσία πολεοδομίας του δήμου εντός 45 ημερών από την υποβολή, τότε η άδεια θεωρείτε ότι έχει εγκριθεί αυτομάτως !!! και ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει την έκδοση της αδείας από το δήμο.

Επίσης, ανακοινώθηκαν και οι οικοδομικές εργασίες για τις οποίες δεν χριαζετε η έκδοση οικοδομικής αδιάς όπως μόνωσης ταρατσιών, βάφει εξωτερικών τοίχων, εργασίες εντός τους κτιρίου, κλπ για της οποίες ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να κάνει μια δήλωση στην πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου πριν ξεκινήσει της εργασίες. Οι περιπτώσεις που μπορείτε να κάνετε οικοδομικές εργασίες χωρίς να ζητήσετε οικοδομική αδια αλλά θα χρειαστεί να κάνετε την σχετική δήλωση στην πολεοδομική υπηρεσία του δήμου έχουν ανακοινωθεί σε σχετική δημοσίευση του Δήμου Χιμάρας στην ιστιοσελίδα τους στο Facebook.

Θυμίζουμε ότι με βάση την Αλβανική νομοθεσία, η έκδοση οικοδομικής άδειας στην Χιμάρα προϋποθέτει την ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας που έχει εκδοθεί από το Κτηματολόγιο Αυλώνας, που σημαίνει ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Χιμάρας η έκδοση οικοδομικής άδειας θα συνεχίσει να αποτελεί ένα "όνειρο θερινής νυκτός".

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου