Η ιστορία της Χιμάρας γραμμένη από τους Χιμαριώτες

Η ιστορία της Χιμάρας γραμμένη από τους Χιμαριώτες

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου διεξήχθη στην πόλη της Χιμάρας επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Η ιστορία της Χιμάρας γραμμένη από τους Χιμαριώτες».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από Χιμαριώτες ιστορικούς και επιστήμονες και είχε ως θέμα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στην Χιμάρα και με αφορμή την κατεδάφιση της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες τον Αύγουστο του 2015.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν βιβλία και μελέτες από Χιμαραίους και ξένους ιστορικούς επιστήμονες και ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην εν λόγω συζήτηση.

Στην ημερίδα του Σαββάτου παρουσιάστηκαν τα παρακάτω βιβλία και μελέτες:

- "Γεώργιος Μπολάνος" με συγγραφέα τον Καθηγητή Πρίαμο Μπολάνο. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα.

- "Dhermi/Δρυμάδες χώρος αντιφάσεων" της ανθρωπολόγου Dr. Natasa Gregoric από το Ακαδημαϊκό Κέντρο Ερευνών της Σλοβενίας. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από την ίδια την συγγραφέα κα.Gregoric.

- Μελέτη: "Η σχέσης της Χιμάρας με το Βασίλειο της Ισπανίας το XV και XVI αιώνα", του ιστορικού Δημήτρη Παναγιώτη.

- Μελέτη: "Οι Μπαζιλιανοί μισσιονάριοι στην Χιμάρα", του ιστορικού Λάμπρου Ρούτση που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Χριστάκη Γεώργιο.

- Αναφορά: "Η κατεδάφιση της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες, η κυβερνητική αλήθεια απέναντι από τα ιστορικά γεγονότα." του Δρ. Χριστάκης Γεώργιος.

- Αναφορά: "Η Ορθόδοξη ταυτότητα της Χιμάρας και τα χαρακτηριστικά της αληθινής εκκλησίας." του καθηγητή Πρίαμου Μπολάνου.

- Αναφορά: "Η αλήθεια της κατασκευής της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες." από τον Πύρρο Φωτιάδη.

Την επιστημονική εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν και οι κύριοι:

-Ευάγγελος Ντούλες, πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ.
-Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ.
-Διονύσης Μπελέρης, πρόεδρος τοπικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ Xιμάρας.
-Βασίλης Μπολάνος πρώην δημάρχος Χιμάρας και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η ημερίδα έκλεισε με δηλώσεις και ευχές για την ένωση όλων των προοδευτικών ομάδων και διανοουμένων της Χιμάρας που στόχο έχουν την προβολή της αληθινής ιστορίας της Χιμάρας μακριά από κομματικά ή στενά προσωπικά κακόβουλα συμφέροντα.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου