Νέα ευτράπελα για Χιμάρα, Βουνό και Δρυμάδες

Νέα ευτράπελα για Χιμάρα, Βουνό και Δρυμάδες

Μόλις χθες με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Αλβανική κυβέρνηση κήρυξε την παλιά Χιμάρα, το Βουνό και της Δρυμάδες ως «Προστατευόμενα Ιστορικά κέντρα». Οι απoφάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα στην επίσημη σελίδα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και φέρουν την ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2016.

Πιο αναλυτικά, η Αλβανική κυβέρνηση πήρε τρεις αποφάσεις που αναλογούν στις τρεις εν λόγω περιοχές με βάση τις οποίες η Παλιά Χιμάρα, τα χωριό Βουνό και Δρυμάδες κηρύσσονται προστατευόμενα ιστορικά κέντρα. Όλα αυτά σύμφωνα με σχετικούς χάρτες και κανονισμούς που όμως δεν δημοσιεύονται.

Το Υπουργείο Πολεοδομικής Ανάπτυξης φέρει την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων με βάση τους χάρτες και τα κριτήρια που εγκρίθηκαν ως μέρος των αποφάσεων.

Δεν γνωρίζουμε άλλα στοιχεία όσον αφορά τους χάρτες και τα κριτήρια αλλά υποθέτουμε ότι πρόκειται για την παλιά Χιμάρα, το παλιό χωριό Βουνό και το παλιό χωριό Δρυμάδες. Τα κριτήρια είναι κυρίως πολεοδομικά που θα εφαρμοστούν στις διαδικασίες ανακαίνισης ή οικοδόμησης κτιρίων στις περιοχές αυτές.

Ας ελπίζουμε ότι τα σχέδια και τα κριτήρια εφαρμογής των αποφάσεων αυτών δεν θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για όσους έχουν χτίσει σπίτια εντός των περιοχών αυτών χωρίς άδεια.

Την τελευταία φορά που ακούσαμε τον όρο "ιστορικό" ήταν κατά την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες όπου οι αρχές χαρακτηριστικά ανακοίνωσαν πως επρόκειτο για: «Παράνομο κτίσμα πάνω σε ιστορικό μνημείο».

Ο Εκσκαφέας

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου