Προχωράει το νομοσχέδιο της Αλβανίας για απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Χιμάρα

Προχωράει το νομοσχέδιο της Αλβανίας για απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Χιμάρα

Προχωράει η Αλβανική κυβέρνηση με τον αντισυνταγματικό νόμο που προβλέπει απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας από το δημόσιο προς όφελος ιδιωτών επενδυτών. Σε αυτό το νόμο θα βασίζονται οι απαλλοτρίωσεις που θα γίνουν στην Χιμάρα, θα δώσουν τα κτήματα σε αλβανούς επενδυτές για να χτίσουν τα αποκαλούμενα "τουριστικά χωριά".

Το νομοσχέδιο "Για στρατηγικές επενδύσεις" έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή εδώ και μερικές μέρες και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό. Αναλυτικά το άρθρο 26, προβλέπει απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας από το δημόσιο για να δοθεί στην συνέχεια στον ιδιώτη επενδυτή που με την σειρά του θα προχωρήσει με την επένδυση.

Το άρθρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Αλβανικό Σύνταγμα:
- Πρώτον: με βάση το σύνταγμα οι απαλλοτριώσεις προβλέπονται μόνο προς όφελος του δημοσίου και για εθνικό συμφέρον μόνο.
- Δεύτερον: Αυτό το άρθρο είναι αντίθετο με το άρθρο 41 του συντάγματος το οποίο προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Αυτός ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις στην Χιμάρα για να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα σχέδια, τα λεγόμενα τουριστικά χωριά.

Το σχετικό άρθρο θα τσακίσει κάθε προσπάθεια αντίστασης από τον ιδιοκτήτη να προστατέψει το κτήμα του από τους νέο-καταπατητές, καθώς με βάση αυτό το νόμο θα πάρουν κάθε κτήμα που θα βάλουν στο μάτι τους έστω και αν αυτό έχει πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και έχει εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται αυτοί που έχουν τα κτήματα τους με πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί με βάσει το νόμο 7501 καθώς αυτοί οι τίτλοι θεωρούνται άχρηστοι και χωρίς καμία νομική αξία αν δεν έχουν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο.

Έτσι οι "τυχεροί" θα πληρωθούν 2 ευρώ το τετραγωνικό μετρό για το παραθαλάσσιο κτήμα τους ενώ οι "άτυχοι" θα πάρουν .....!

Τα χειρότερα έπονται.

Ο Εκσκαφέας

http://tvklan.al/diskutime-per-prligjin-per-investimet-strategjike-parlamenti-i-kerkon-qeverise-te-rishikoje-draftin/

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου