Νέα απόφαση για τα κτήματα στην Χιμάρα που εξυπηρετεί το σχέδιο των τουριστικών χωριών

Νέα απόφαση για τα κτήματα στην Χιμάρα που εξυπηρετεί το σχέδιο των τουριστικών χωριών

«Ελέγξτε τα κτήματα στην Χιμάρα», διέταξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Αυτή η απόφαση ήταν ξαφνική καθώς στο παρελθόν η Κυβέρνηση της Αλβανίας είχε αποφασίσει να ελέγξει τα κτήματα στην Αυλώνα όπου έχει τελειώσει η διαδικασία της απογραφής και υπάρχει ένα καλά ενημερωμένο κτηματολόγιο.

Η καινούργια διαταγή του πρωθυπουργού της Αλβανίας συμπεριλαμβάνει την Χιμάρα τους Αγίους Σαράντα και την Κονίσπολη στον έλεγχο νομικής κατάστασης (αφορά τα κτήματα που έχουν εγγραφεί στο κτηματολόγιο) "των κρατικών και ιδιωτικών περιουσιών" όπως λέει η απόφαση αυτή.

Η απόφαση έχει παρθεί στις 24 Φεβρουαρίου και υποχρεώνει 11 κρατικές υπηρεσίες να συνεργαστούν και να ελέγχουν την νομική κατάσταση στα κτήματα σε όλη την περιφέρεια Αυλώνας. Σύμφωνα με την Αλβανική εφημερίδα Πανόραμα "δεν διευκρινίζονται οι λόγοι πίσω από αυτό τον έλεγχο αλλά πρόκειται για περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μελλοντικούs επενδυτές".

Πως θα ελέγξουν την ιδιωτική περιουσία στην Χιμάρα όταν δεν υπάρχει απογραφή και οι περιουσίες αυτές δεν έχουν εγγραφεί στο κτηματολόγιο της περιφέρειας Αυλώνας;

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε ανακοινώσει ότι θα αδειοδότηση την κατασκευή τουριστικών χωριών με την μέθοδο της αναδοχής εταιρίας, οι οποίες θα πάρουν δωρεάν κρατικά κτήματα για να κτίσουν τεράστιους οικισμούς στην περιοχή της Χιμάρας. Η εν λόγω διαταγή της κυβέρνησης δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αδειοδότηση των οικισμών αυτών πριν γίνει η επιστροφή περιουσιών στην περιοχή της Χιμάρας.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια πολλά ιδιωτικά κτήματα που δεν έχουν καταγράφει στο κτηματολόγια να κριθούν κρατικά και ελεύθερα για να δοθούν στους επενδυτές χωρίς να χρειαστούν την συγκατάθεση των πραγματικών ιδιοκτητών τους. Ουσιαστικά ο "έλεγχος" που θα γίνει με βάση αυτή την εντολή θα αποτελέσει μια μονόπλευρη απογραφή υπέρ του κράτους, από ιδιωτικά κτήματα που δεν έχουν γραφτεί στο κτηματολόγιο Αυλώνας θα ονομαστούν κρατική περιουσία.

Έτσι, τα κτήματα που δεν έχουν επιστραφεί στο λαό της Χιμάρας εδώ και 25 χρόνια, θα κηρυχτούν κρατικά και θα είναι ελεύθερα για να δοθούν στους μεγάλους επενδυτές για να χτίσουν νέους οικισμούς που θα είναι το τέλος κάθε ελπίδας πως μια μέρα αυτά τα κτήματα θα δοθούν στους νόμιμους δικαιούχους της.

Ο Εκσκαφέας


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου