Γέμισαν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου τον Αύγουστο

Γέμισαν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου τον Αύγουστο

Στα χωριά τους επέστρεψαν τον Αύγουστο οι Βορειοηπειρώτες, γεμίζοντας με ζωή όπως παλιά κάθε χωριό του Πωγωνίου, της Δρόπολης, των Ριζών, του Βούρκου και της Χιμάρας.

Άνοιξαν τα σπίτια, γέμισε με γέλια και φωνές κάθε σοκάκι, χάρηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες με την επιστροφή των παιδιών τους.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός πως τελευταία όλο και περισσότεροι νέοι επισκέπτονται την Βόρειο Ήπειρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι και φέτος πάρα πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν τα χωριά τους και έδωσαν παρόν σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο μας.

Εκτός απ τα παραδοσιακά γλέντια, οι βορειοηπειρώτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε κάθε επαρχία. Αξίζει να σημειώσουμε την πρωτοβουλία του έπαρχου Άνω Δρόπολης κ. Χρήστου Ντούτση να πραγματοποιήσει 2 πετυχημένες δράσεις (Αθλητικό Τουρνουά και Πεζοπορία )που κατάφεραν να συσπειρώσουν δεκάδες νέους.

Αίσθηση προκάλεσε και το πανηγύρι της Δερβιτσάνης το 15Αυγουστο, όπου οι νέοι του χωριού κατάφεραν να οργανώσουν άρτια, διακοσμώντας το χώρο με μια τεράστια σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.

Και στην επαρχία Αλύκου δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις. Στις 15 Αυγούστου τελέστηκαν απ τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο χωριό Αλύκο, όπου πιστοί από όλα τα γύρω χωριά προσήλθαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Το γεγονός όμως που κατάφερε να συσπειρώσει χιλιάδες κόσμου υπήρξε η γιορτή στο χωριό Πλάκα 16-8-14 με αφορμή τα θυρανοίξια της μιας και μοναδικής εκκλησίας του χωριού που με την μακροχρόνια προσπάθεια των κατοίκων αλλά και την οικονομική ενίσχυση του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου κατάφερε να χτιστεί μέσα σε ένα χρόνο. Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες με το αηδόνι της Ηπείρου στο τραγούδι κ. Σάββα Σιάτρα. Ο έπαρχος Αλύκου κ. Χρήστος Καϊσης ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο καθώς και τον κ. Α. Μαρτίνο σε επίτιμους δημότες της επαρχίας.

Στη Χιμάρα στις 16-08-2014 οργανώθηκε απ την «Ομόνοια» συνάντηση με τους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας και Λουκόβου, με σκοπό την ενημέρωση για τη νέα Διοικητική Διαίρεση και την προσπάθεια αλλοίωσης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν.


Στο Χωριό Βαγγαλιάτι (Ευαγγελάτες) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του πατρός Νικοδήμου Καρκασίνα: «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου». Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορική, λαογραφική και γεωγραφική έρευνα που αφορά τους Ευαγγελάτες των Αγίων Σαράντα και την γύρω περιοχή. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Επαρχίας Λιβαδειάς, της Κοινότητας Ευαγγελάτων, της Αδελφότητας Ευαγγελάτων Αθηνών και του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορίνθου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η πολιτιστική εκδήλωση στο Φοινίκη 12 Αυγούστου, με τίτλο "Ταυτότητα μας ο πολιτισμός μας" που οργάνωσε η επαρχία και ο Σύλλογος Φοινικαίων σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο «Χάονες».

Παρά τις δύσκολες συνθήκες πρόσβασης και του άσχημου οδικού δικτύου στα ορεινά χωριά των Ριζών και του Πωγωνίου δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις και τα γλέντια καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

22-08-2014

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου