Η αλβανική κυβέρνηση αφαιρεί 10χλμ ακτογραμμής από την Χιμάρα και τα προσαρτά στους Αγίους Σαράντα

15/10/20, 15:15
Κατηγορία: Τοπικά δρώμενα / Συντάκτης: Newsroom

Δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής, σχεδόν 1200 εκτάρια βοσκοτόπων και 250 εκτάρια δάσους θα αφαιρεθούν από τη διοικητική επικράτεια του δήμου Χιμάρας και θα προσαρτηθούν στο δήμο Αγίων Σαράντα.

Η διόρθωση του χάρτη έχει ήδη αποφασιστεί μετά από σχετική υπουργική απόφαση, ενώ η υπόθεση αφορά λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω περιοχή δεν ήταν εφικτό να διοικηθεί από τον Δήμο της Χιμάρας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, τα 10χλμ ακτογραμμής εκτείνονται στα όρια Αγίου Βασιλείου – Λουκόβου, άρα δυο χωριά του Δημου Χειμάρρας, Νίβιτσα και Άγιος Βασίλειος, με τη συγκεκριμένη απόφαση τους αποκόπτεται η πρόσβαση από το παραλιακό μέτωπο. Όπως ίσως γνωρίζετε, η παραλία της Κακομαίας (Νίβιτσα), η οποία έχει καταστεί μήλον της έριδος μεταξύ κατοίκων και καταπατητών, καθώς και η πανέμορφη παραλία της Κρόριζας (Άγιος Βασίλειος) ανήκουν πλέον διοικητικά στο Δήμο Αγίων Σαράντα. Κάποιοι θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή θα είναι πιο εύκολο να υφαρπαγεί η περιουσία από τους νόμιμους κατοίκους ελληνικής καταγωγής προς όφελος των καταπατητών (φίλων της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Εντι Ράμα).

Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 5/7/2014 για τη διοικητική διαίρεση από το αλβανικό κοινοβούλιο απαιτούσε ρητά ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 (84 βουλευτές), πήρε τελικά 87 και είναι απαράδεκτο και ύποπτο να αλλάζει με υπουργική απόφαση. Μόλις δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση, ο Δήμος Χειμάρρας ή το δημοτικό συμβούλιο, αν δεν έχει δώσει ήδη τη συγκατάθεσή του, θα πρέπει να προσφύγει εναντίον της απόφασης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εάν ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο δεν πράξουν το χρέος τους, ομάδα πολιτών θα προσφύγει με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: