Το σκάνδαλο με το χασίς και τα καλάσνικοφ αγγίζει τον Ράμα

Το σκάνδαλο με το χασίς και τα καλάσνικοφ αγγίζει τον Ράμα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Μόλις λίγους μήνες μετά την «άνετη» επανεκλογή του στην εξουσία, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρίσκεται «ξαφνικά» αντιμέτωπος με ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πολιτικής του καριέρας. Διόλου τυχαία δε, το επίμαχο σκάνδαλο περιστρέφεται γύρω από δύο στοιχεία που έχουν δυστυχώς «ταυτιστεί» τα τελευταία χρόνια με το αλβανικό «γίγνεσθαι», όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών και η κυβερνητική διαφθορά.

Ένας πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα και νυν βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο 38χρονος Σαϊμίρ Ταχίρι (υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας την περίοδο 2013-2017), βρίσκεται να πρωταγωνιστεί σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών (κυρίως χασίς) αλλά και όπλων τύπου Καλάσνικοφ μέσω Ιταλίας.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη Δευτέρα, από τη γειτονική Ιταλία, όταν η εκεί αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Ως επικεφαλής του κυκλώματος έμελλε να συλληφθεί ένας Αλβανός ονόματι Μωυσής Χαμπίλαϊ. Ο Χαμπίλαϊ κατηγορείται ότι είχε «περάσει» τα τελευταία χρόνια από την Αλβανία προς την Ιταλία τουλάχιστον 3,5 τόνους ναρκωτικών συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, καθώς και όπλα τύπου Καλάσνικοφ.

Ο εν λόγω κύριος ωστόσο τυγχάνει συγγενής (κάποιοι λένε εξάδελφος) του πρώην υπουργού Εσωτερικών της χώρας Σαϊμίρ Ταχίρι. Το όνομά του είχε ακουστεί μάλιστα και στο παρελθόν εν μέσω καταγγελιών εντός του αλβανικού κοινοβουλίου. Ήταν η αλβανική αντιπολίτευση, και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλεζίμ Μπάσα (διαδόχου του Σαλί Μπερίσα), που κατηγορούσε εδώ και χρόνια τον πρώην υπουργό του Ράμα ότι «παρείχε κάλυψη» ως υπουργός Εσωτερικών σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Μωυσής Χαμπίλαϊ.

Ο Ταχίρι κατηγορείται, συγκεκριμένα, ότι είχε δώσει στον Χαμπίλαϊ αυτοκίνητο αλλά και ταχύπλοο σκάφος για να μετακινείται ο ίδιος (και να διακινεί ουσίες). Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα, επικαλούμενοι τα στοιχεία των αστυνομικών παρακολουθήσεων που έρχονται στο φως τα τελευταία 24ωρα, ότι ο πρώην υπουργός ίσως να ήταν τελικά εκείνος το «μεγάλο αφεντικό» και ο «νονός» του ναρκωκυκλώματος. Εκτιμάται επίσης, ότι μέρος των εσόδων από το εμπόριο ναρκωτικών «ξεπλύθηκε» σε... προεκλογικές εκστρατείες και ρουσφέτια υπέρ της κυβέρνησης.

Οι καταγγελίες αγγίζουν προσωπικά και τον ίδιο τον Ράμα όπως και άλλα στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, που κατηγορούνται ότι παρεμπόδιζαν το έργο της δίωξης ναρκωτικών, ασκώντας πολιτικές πιέσεις αλλά και «αδρανοποίώντας» όποιον αστυνομικό έκανε το λάθος να τολμήσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι το μεγάλο αφεντικό δεν ήταν ούτε ο Ταχίρι, ούτε ο Χαμπίλαϊ αλλά ο ίδιος ο Ράμα.

Στα αλβανικά μίντια κυκλοφορούν μάλιστα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το κύκλωμα του Χαμπίλαϊ ίσως να είχε φέρει στην Ευρώπη και τα όπλα τύπου Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

Υπό το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων, η αλβανική κεντρική πολιτική σκηνή πλέον βράζει, με την αντιπολίτευση να απαιτεί την άμεση παραίτηση του ιδίου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με την κατηγορία ότι «μετέτρεψε τη χώρα σε μια μεγάλη χασισοφυτεία». «Ζητάμε την απομάκρυνση του Ράμα από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο Ράμα είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις του εγκλήματος με το κράτος», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πριν λίγους μήνες, ο Ράμα υπερασπιζόταν τον Ταχίρι ως τον πιο επιτυχημένο υπουργό του, λέγοντας παράλληλα ότι η αλβανική δίωξη τα κάνει όλα τέλεια, ότι δεν υπάρχουν εκτενείς χασισοφυτείες στην Αλβανία και άλλα... δυστυχώς εξωπραγματικά.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Με τον Έντι Ράμα στριμωγμένο πλέον στη γωνία, εκφράζονται φόβοι αναφορικά με τις κινήσεις αντιπερισπασμού που αυτός ίσως επιχειρήσει προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός θα μπορούσε ίσως να ανακινήσει εθνικιστικού τύπου εντάσεις σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας αλλά και της ίδιας της Ελλάδας. Τα Τίρανα έχουν την τάση, άλλωστε, να επενδύουν στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό όποτε το πράγμα ζορίζει.

πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 19ης Οκτωβρίου 2017

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου