Η Αλβανία… σφυρίζει αδιάφορα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών!

Η Αλβανία… σφυρίζει αδιάφορα για  τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών!

• Δεν… ιδρώνει εύκολα το αυτό των γειτόνων μας Αλβανών, ούτε από τις αντιδράσεις των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ούτε από εκείνες της Επίσημης ελληνικής Πολιτείας, οι οποίες πάντως περιορίζονται κυρίως σε προφορικές προειδοποιήσεις και διαβήματα χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι, το νέο νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης που αφορά στην προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων «παραβλέπει» τεχνηέντως σχετικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενώ με έμμεσο τρόπο επιχειρεί να αναιρέσει βασικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά και σε κρίσιμα θέματα όπως η γλώσσα. Αντιδράσεις εκδηλώνονται ήδη από στελέχη της «Ομόνοιας» που ζητούν κατοχύρωση των απαράγραπτων δικαιωμάτων της Μειονότητας.

Από την άλλη, στα σχολεία εξακολουθούν να διανέμονται βιβλία σε Αλβανούς και Έλληνες μαθητές με αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για προσβολή εναντίον της Ελλάδας. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και η Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου, εξαπολύοντας «βολές» κατά της Κυβέρνησης για την υποχωρητικότητα που επιδεικνύει στα εθνικά μας θέματα.

Ν/Σ για τις Μειονότητες

Αντίθετοι είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στο νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της αλβανικής Βουλής, όπου την Ελληνική Μειονότητα εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς. Ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι προσαρμοσμένο στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επικυρώθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο το 1999. Τόσο ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες όσο και η «Ομόνοια», αλλά και άλλοι φορείς του Βορειοηπειρωτικού χώρου, βάζουν συγκεκριμένα θέματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, που είναι η μεγαλύτερη στην Αλβανία, και υποστηρίζουν ότι δε λήφθηκε υπόψη καμία από τις προτάσεις τους.

Τα «αγκάθια» του νόμου

Στον αλβανικό νόμο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων δεν ορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα των μειονοτικών, αλλά περιγράφεται ένα γενικόλογο πλαίσιο, που πάντα τελεί υπό την κρίση του υπουργικού συμβουλίου. Για τη δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας προβλέπεται η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων με βάση τον μειονοτικό πληθυσμό σε κάθε διοικητική μονάδα (χωριό, δήμος, περιφέρεια). Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν προτείνει: Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το ένα τρίτο να υπάρχει ισοτιμία μειονοτικής και κρατικής γλώσσας. Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 15% να υπάρχει παράλληλη χρήση της μειονοτικής γλώσσας.

«Ζώνες» και εκπαίδευση…

Στο μεταξύ, διατηρούνται και επικυρώνονται οι Χοτζικές «μειονοτικές ζώνες» που περιόριζαν την άσκηση των μειονοτικών δικαιωμάτων σε ένα ελάχιστο τμήμα της αλβανικής επικράτειας. Και αυτό γιατί το δικαίωμα του ελεύθερου προσδιορισμού εξαρτάται άμεσα από τα έγγραφα που τηρούν τα ληξιαρχεία της χώρας, όπου ως μέλη μειονοτήτων μπορούσαν να εγγραφούν μόνο κάτοικοι ελάχιστων χωριών των καλούμενων «μειονοτικών ζωνών».

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων που «κατοικούν παραδοσιακά» σε καθορισμένους αυτοδιοικητικούς χώρους, ενώ, παρά την δραματική κατάσταση που επικρατεί ως προς την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία (βλ. περίπτωση Χειμάρας, Φοινίκης κ.ο.κ), δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό.

Απαράδεκτα τα βιβλία!

Στο «μέτωπο» της εκπαίδευσης στη γειτονική χώρα, όπου, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Π.Λ.», καλά… κρατεί η αλυτρωτική προπαγάνδα, με αιχμή του δόρατος τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας ορισμένων τάξεων, που εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο με θέμα «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», δημόσια αντίδραση από πλευράς της Ελλάδας σημειώθηκε προχθές στη Βουλή. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και προσβλητικό για την χώρα μας το συγκεκριμένο τμήμα των σχολικών βιβλίων.

Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι ως δήθεν αλβανικές περιοχές εμφανίζονται η Καστοριά, η Φλώρινα, ολόκληρη η Ήπειρος, η Κόνιτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα. Το γεγονός αυτό «δυστυχώς, μας δείχνει ότι ακόμα το αλβανικό κράτος είναι εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις», σχολίασε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή fora και στις διμερείς επαφές.

«Τους έχουμε καταστήσει με σαφές, με επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά. Με την ευκαιρία ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η Αθήνα θέτει, μεταξύ άλλων και το ζήτημα «των μη διακρίσεων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα και όχι σε ορισμένες περιοχές».

«Βολές» κατά Κυβέρνησης

Να εντείνει τις αντιδράσεις της απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, καλούν την Κυβέρνηση ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών Γ. Κουμουτσάκος και ο αναπλ. Τομεάρχης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, ζητώντας παράλληλα «να καταστεί σαφές στη γειτονική χώρα ότι, με την πολιτική της αυτή, τραυματίζει σοβαρά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους «μετά τις απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, η αλβανική Κυβέρνηση συνεχίζει συστηματικά να καλλιεργεί εθνικιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις εναντίον της χώρας μας, με τη χρήση σχολικών βιβλίων, στα οποία μεγάλες περιοχές της Ηπείρου εμφανίζονται ως “αλβανικές”. Η πρακτική αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη. Δημιουργεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας σε βάρος της Ελλάδας. Δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας».

• «Βολές» κατά της Κυβέρνησης με αφορμή την ανθελληνική προπαγάνδα από πλευράς της αλβανικής πολιτείας μέσω νέων σχολικών βιβλίων εξαπέλυσε χθες με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ευθύνη του Χάρη Θεοχάρη και του Θεσπρωτού πρ. Υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «γιατί να μην αποθρασυνθούν άραγε οι νεο-σοβινιστές της νέας αλβανικής κυβέρνησης, μάλιστα όταν χαίρουν στήριξης του κ. Ερντογάν; Όταν οι αντιδράσεις για τις δημεύσεις περιουσιών ελληνικής καταγωγής πολιτών της Αλβανίας ήταν χλιαρές; Όταν βλέπουν ότι τα κόμματα του Κοινοβουλίου συμφωνούν κατά βάση για την τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την πιθανή αναγνώριση «Τουρκικής Ένωσης Θράκης», γιατί να μην σπεύσουν και οι Αλβανοί να εγγράψουν θέμα «Τσάμηδων» στην Ήπειρο. Όταν ο Υπουργός Άμυνας της χώρας μας, κυβερνητικός εταίρος και αυτοδιαφημιζόμενος ως «υπερπατριώτης», είναι έτοιμος να ανταλλάξει την ψήφο του για το θέμα της Θράκης με δύο πονταρίσματά του στη ρουλέτα;»

Πηγή:proinoslogos.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου