Συνάντηση Χιμαραίων με την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα για το περιουσιακό

Συνάντηση Χιμαραίων με την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα για το περιουσιακό

Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της εκκλησίας της Χιμάρας και εκπροσώπων προοδευτικών οργανώσεων της Χιμάρα με το Διευθυντή του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, κ. Geoffrey Parker, ο όποιος φέρει τον τίτλο του πρόξενου. Η συνάντηση έγινε κατόπιν μεσολάβησης της οργάνωσης Ένωση Χιμαριωτών Αμερικής και προσωπική παρέμβαση του Πάτερ Κοσμά Καραβέλα με αφορμή της τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην περιοχή της Χιμάρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αρχιερατικός επίτροπος οικονόμος της επαρχίας Χιμάρας πάτερ Ευθύμιος Μπιτζίλης και ο γέροντας Ξενοφών Μαρτίνος οι οποίοι ενημέρωσαν τον κ. Parker για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το σεβασμό του δικαιώματος στην περιουσία της εκκλησίας από το Αλβανικό κράτος και για της τελευταίες καταπατήσεις της περιουσίας της εκκλησίας στην Χιμάρα.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της πρεσβείας ενημέρωσε και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τον σεβασμό από την Αλβανική κυβέρνηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο κ. Parker ζήτησε να ενημερώνετε τακτικά για τα προβλήματα αυτά και είπε πως το ζήτημα θα προωθηθεί προς συζήτηση με τις Αλβανικές αρχές στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων που έχει η πρεσβεία για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Στην συνέχεια η συζήτηση εστιάστηκε στην νέα προσπάθεια της Αλβανικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει κατοικίες ελληνικών οικογενειών στην Χιμάρα με αφορμή την νέα απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου για την απαλλοτρίωση 15 κατοικιών και 8 περιουσιών στην πόλη της Χιμάρας. Οι κύριοι Διονύσης Φρέντη Μπελέρης και Νικολάκης Νεράντζης, ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ για τις παράνομες αποφάσεις της Αλβανικής κυβέρνησης για την κατεδάφιση των κατοικιών και την την άρνηση της να εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους δικαιούχους στην περιοχή της Χιμάρας.

Ο κ. Parker δήλωσε ότι γνωρίζει σύμφωνα με την έκθεση του θεσμού του συνήγορου του Πολίτη, πως οι σχετικές αποφάσεις και διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για την ανάρτηση του σχεδίου πόλεως στην Χιμάρα και οι αποφάσεις κατεδάφισης κατοικιών που βασίζονται πάνω σε αυτά τα σχέδια είναι παράνομες. Ο ίδιος δήλωσε ότι μέσω της πρεσβείας του θα παροτρύνει την Αλβανική κυβέρνηση να ακολουθήσει την νόμιμη οδό για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στην Χιμάρα και ειδικά όσον αφορά την κατεδάφιση κατοικιών.

Η συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα. Ο κ. Parker δήλωσε θαυμαστής της ιστορίας και της φύσης της περιοχής της Χιμάρας την οποία έχει επισκέφτηκε και σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά στο μέλλον.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου