Μήνυση κατά του δημάρχου κατέθεσαν κάτοικοι της Χιμάρας

Μήνυση κατά του δημάρχου κατέθεσαν κάτοικοι της Χιμάρας

Οι κάτοικοι της Χιμάρας αντιστάθηκαν με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα στην παράνομη κατεδάφιση των κατοικιών τους από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο και δικαιώθηκαν για την στάση τους από το θεσμό του συνήγορου του πολίτη, ο οποίος με μακροσκελή έκθεση εξήγησε γιατί οι επικείμενες κατεδαφίσεις ήταν παράνομες και καταχρηστικές. Όμως το δημαρχείο της Χιμάρας ουδέποτε πήρε θέση για την έκθεση αυτή και δεν έχει προχωρήσει στην ακύρωση των αποφάσεων κατεδάφισης των 19 κατοικιών και επιχειρήσεων στην πόλη της Χιμάρας.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Χιμάρας, μέσω της οργάνωσης τους "Ένωση για την προστασία των κατοικιών, περιουσιών, ιστορίας και πολιτισμού της Χιμάρας" προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης στις 20 Φεβρουαρίου στο δικαστήριο πρωτοδικών στην Αυλώνα κατά του δημαρχείου της Χιμάρας. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, ο κ. Νικολάκης Νεράντζης γνωστοποίησε την σχετική μήνυση μέσω της οποίας ζητείται να κηρυχθούν παράνομα και καταχρηστικά τα σχέδια "Για την πολεοδομική ανάπλαση της πόλης της Χιμάρας" και "Για την ανακατασκευή της οδού 1ης Μαίου" στα οποία προβλέπονται οι κατεδαφίσεις κατοικιών και επιχειρήσεων στην Χιμάρα και η καταπάτηση πολλών περιουσιών.

Μέσω της δωδεκασέλιδης μηνυτήριας αναφοράς, οι κάτοικοι της Χιμάρας ζητούν την διόρθωση της καταστροφικής τσιμεντοποίησης της κεντρικής παραλίας στην πόλη της Χιμάρας που έγινε το 2016, κατά την πρώτη φάση φάση κατασκευής των έργων και έγιναν πριν καν γίνουν τα σχέδια αυτά.

Οι κάτοικοι της Χιμάρας είχαν δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως τάσσονται υπέρ της ανάπλασης της πόλης της Χιμάρας με βάση τα σχέδια που θα γίνουν αφού γίνει η εγγραφή των κατοικιών και της ακίνητης περιουσίας, εγγραφή η οποία θα αποτελεί βάση για την κατάρτιση σχεδίων ανάπλασης στο μέλλον. Επίσης, οι κάτοικοι αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή με δικά τους έξοδα τα παλιά και ιστορικά κτίρια της Χιμάρας εφόσον το Δημαρχείο της Χιμάρας τους δώσει τίτλο ιδιοκτησίας για τα κτίσματα και την σχετική οικοδομική άδεια, για να προστατευτεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Χιμάρας από της μπουλντόζες της "ανάπτυξης δια της κατεδάφισης" που εφαρμόζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου