Με αφορμή την δημοσίευση του πρόχειρου εκλογικού καταλόγου για τις βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου στην Αλβανία, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ληξιαρχείου Bledar Doracaj έδωσε στις 6 Ιανουαρίου συνέντευξη τύπου όπου διευκρίνισε τις διαδικασίες ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων.

Στην παρουσίαση διευκρινίστηκε και ο τρόπος επιβεβαίωσης της διεύθυνσης κατοικίας που θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση όπου το δημαρχείο και οι δημογέροντες θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία, επί πληρωμή. Το δημαρχείο στα αστικά κέντρα και οι δημογέροντες (σε συνεργασία με το δημαρχείο) στα χωριά, θα έχουν την ευθύνη επιβεβαίωσης της διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας των ψηφοφόρων της περιοχής τους. Αν η τοπική αρχή δεν θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ψηφοφόρου τότε ο ψηφοφόρος θα δηλωθεί με άγνωστη διεύθυνση κατοικίας (κωδικός 000 ή 999), με συνέπεια να του αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους δημογέροντες, να επέμβει στην τελική διαμόρφωση των καταλόγων, αφαιρώντας από τους καταλόγους ψηφοφόρους οι οποίοι "δεν διαμένουν μόνιμα στην περιοχή τους", κατά την κρίση τους.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει αρχίσει ακόμα οπότε αναμένονται αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους που δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιανουαρίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

Η συνέντευξη του κ.Bledar Doracaj στα Αλβανικά

Ο Εκσκαφέας